Raspisan novi oglas za fotelju predsjednika Vrhovnog suda: Hoće li osmi krug biti i posljednji?

Savjet nije čekao izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama već je odlučio da ponovo raspiše oglas, koji će od početka 2021. biti 8. krug za popunjavanje čelne pozicije u pravosuđu

20211 pregleda 29 reakcija 11 komentar(a)
Vrhovni sud Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vrhovni sud Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Sudski savjet je na današnjoj sjednici donio i odluku da se ponovo raspiše javni oglas za izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Savjet nije čekao izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama već je odlučio da ponovo raspiše oglas, koji će od početka 2021. biti 8. krug za popunjavanje čelne pozicije u pravosuđu.

Sudski savjet u saopštenju apeluje na sudije Vrhovnog suda da prilikom izjašnjavanja i glasanja na Opštoj sjednici odgovorno utvrde predlog kandidata i omoguće Savjetu da izvrši izbor predsjednika Vrhovnog suda.

"Kako bi konačno Crna Gora ispunila jedno od ključnih privremenih mjerila u pregovaračkom poglavlju", navodi se u saopštenju.

Posljednji oglas za čelnu fotelju u Vrhovnom sudu kao i mnogi prije njega nije odmakao dalje od Opšte sjednice jer kandidati - sudije Ana Vuković i Ranko Vukić nijesu dobili potrebnu dvotrećinsku podršku kako bi došli na intervju pred Sudskim savjetom.

Sutkinja Vuković na tajnom glasanju imala je podršku 10 kolega, a da bi postala predlog falila su joj još dva glasa.

Vrhovni sud je u v.d. stanju od kraja 2020. kada je dugogodišnja predsjednica Vesna Medenica odlučila da nakon brojnih pritsaka, jer neustavno koristi 3. mandat, odlučila da ode.

Od 6. seprembra 2021. v.d poziciju predsjednika Vrhovnog suda pokriva sutkinja Vesna Vučković.

Bonus video: