Odbijena žalba SDT: Potvrđena odluka da se Mijajlović brani sa slobode

Savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda, Marija Raković je objasnila da će Mijajlović biti pušten iz Istražnog zatvora nakon što na nekretnine kojima je njegova odbrana jemčila, bude upisana zabilježba

19547 pregleda 77 reakcija 31 komentar(a)
Privođenje Mijajlovića, Foto: Luka Zeković
Privođenje Mijajlovića, Foto: Luka Zeković

Vanrapsaravno vijeće Višeg suda odbilo je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i potvrdilo odluku da se Aleksandar Mijajlović sa slobode brani optužbi za stvaranje kriminalne organizacije i šverc cigareta.

To je Vijestima saopštila savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda, Marija Raković.

Objasnila je će Mijajlović biti pušten iz Istražnog zatvora nakon što na nekretnine kojima je njegova odbrana jemčila, bude upisana zabilježba.

Sutkinja za istragu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša prihvatila je 12. aprila ponudu Aleksandra Mijajlovića da se taj Podgoričanin uz jemstvo od 1,1 milion eura sa slobode brani od optužbi da je stvorio kriminalnu organizaciju koja je švercovala cigarete.

Mijajlović je uhapšen 19. februara po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje ga tereti da je sa još jednom osobom formirao kriminalnu grupu koja je krijumčarila cigarete.

Članovima kriminalne ekipe Mijajlovića SDT je označio policajce Milenka Miću Rabrenovića, Radoja Rabrenovića, Dragana Backovića i Mirka Mijuškovića, zatim Dejana Jokića, Goluba Vojinovića, Milana Vukadinovića i nekoliko osoba na čijoj identifikaciji tužioci rade.

Nakon hapšenja, “Vijestima” je rečeno da u spisima SDT-a, koje rukovodi predmetom, piše da su članovi te organizovane grupe krijumčarili cigarete na međunarodnom planu najmanje tri godine - od 2019. do kraja 2021.

“Mijajlović i još jedna osoba tu organizaciju, prema dostupnim dokazima, stvorili su 2019. godine”, tvrdi sagovornik lista.

Prema tim informacijama, među podacima proslijeđenim iz Europola navodno su i prepiske sa kriptovane telefonske Skaj aplikacije, u kojoj su, tvrde istražitelji, učestvovali uhapšeni. Neki od njihovih branilaca negirali su te tvrdnje.

Višemjesečna akcija SDT-a rezultirala je hapšenjem, kako tvrde upućeni, samog vrha takozvanog Grand klana, sa Aleksandrom Acom Mijajlovićem na čelu.

Osim za drugim organizatorom, prema informacijama “Vijesti”, istražitelji tragaju za još nekoliko osoba koje su učestvovale u tom nezakonitom poslu, a koje se sada u tužilačkim spisima vode kao NN lica.

Bonus video: