Odgođeno suđenje u predmetu "državni udar": Dušić nije mogao da pređe granicu, ličnu kartu izgubio ili zaboravio?

Na današnjem suđenju sudija Radović dozvolio je pauzu od pola sata, kako bi neko od prisutnih pokušao da stupi u kontakt sa Dušićem, te da provjeri da li je on prešao granicu

16388 pregleda 17 komentar(a)
Đorđević dolazi u sud, Foto: Boris Pejović
Đorđević dolazi u sud, Foto: Boris Pejović

Jedan od optuženih za pokušaj terorizma u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine Milan Dušić nije se pojavio na današnjem suđenju, jer je, na graničnom prelazu Dubrakovo došao bez ličnog dokumenta pa samim tim nije mogao preći granicu.

Zbog nedolaska Dušića specijalno vijeće kojim predsjedava sudija Zoran Radović, danas je u Višem sudu u Podgorici odgodio suđenje u postupku poznatijem kao "državni udar".

Ranije je objavljeno da su ukinutom presudom Dušić i Srboljub Đorđević osuđeni na godinu i po zatvora, osim njih istom odlukom osuđen je i Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno.

Hristić
Hristićfoto: Boris Pejović

Na današnjem suđenju sudija Radović dozvolio je pauzu od pola sata, kako bi neko od prisutnih pokušao da stupi u kontakt sa Dušićem, te da provjeri da li je on prešao granicu.

Maksić (desno) sa advokatom
Maksić (desno) sa advokatomfoto: Boris Pejović

Optuženi Đorđević je u međuvremenu saopštio da je uspostavio kontakt sa svojom suprugom:

"Ona je uspjela kontaktirati Dušića i od njega je saznala da nije mogao preći granicu jer je izgubio ličnu kartu, ili je zaboravio kući."

Sudija Radović je na suđenju istakao da će Dušić večeras krenuti prema Crnoj Gori, te da će, kako je naveo, stići na sjutrašnji glavni pretres.

Vijesti su ranije objavile da ukinutom presudom za učešće u kriminalnoj organizaciji istom odlukom su osuđeni tadašnji lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora, zbog, kako piše u optužnici, članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine.

Radović je na današnjem suđenju ponovio da Mandić i Knežević ne mogu prisustvovati suđenju, sve do, kako je naveo, kraja dokaznog postupka.

Organizatori te grupe - Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osuđeni su ukupno na 27 godina zatvora.

Osim njih osuđen je i bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić na jedinstvenu kaznu od osam, a Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na sedam godina zatvora.

Dikić
Dikićfoto: Boris Pejović

Vozač DF-a Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora. U optužnici piše da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede DF i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi. Kriminalna organizacija, navodi se, planirala je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, kao i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera, a aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Čađenović
Čađenovićfoto: Boris Pejović

Suđenje se nastavlja sjutra u osam časova.

Bonus video: