Sinđelićev razgovor iz kafane stiže u sud

Nastavljeno ponovljeno suđenje u slučaju državni udar

15894 pregleda 18 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Pregledane su sms poruke i preslušani telefonski razgovore između Saše Sinđelića i Mirka Paja Velimirovića, tokom jučerašnjeg suđenja u predmetu “državni udar”.

Odbrana je imala primjedbe kao i ranije.

U dokaznom postupku pregledana je vojna oprema, panciri prsluci, majice sa dvoglavim orlom, čarape, džemperi sa natpisom “policija”.

Izvršen je uvid u novac i telefone koji su oduzeti od okrivljenih.

U sudskom procesu, kao dokaz će biti provedene i mjere tajnog nadzora (MTN) svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

On je u jednoj kafani u Smederevu razgovarao i pričao o državnom udaru. U prethodnom sudskom procesu, ovaj dokazni predlog odbrane je odbijen. U ponovljenom sudskom procesu, dokazni predlog je prihvaćen i biće proveden. Sud čeka da službenim putem da se dostavi.

Apelacioni sud je, ukidajući presudu Višeg suda, naložio da se provede kao dokaz.

Taj sud ranije je ukinuo prvostepenu presudu u ovom predmetu.

“Vijeće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nijesu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih djela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela”, navedeno je u saopštenju Apelacionog suda.

Ukinutom presudom lideri tadašnjeg, opozicionog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, zbog, kako piše u optužnici, članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine.

Organizatori te grupe - Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov u odsustvu su osuđeni ukupno na 27 godina zatvora.

Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam, a Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na sedam godina zatvora.

Istom odlukom, Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni su na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno.

Vozač DF-a Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora.

U optužnici piše da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede DF-a i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Kriminalna organizacija, navodi se, planirala je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, kao i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Bonus video: