Saviću istekao mandat, ali ostaje u fotelji

Predsjedniku Višeg suda u Podgorici je 6. maja 2024. godine istekao drugi mandat, a funkciju će obavljati u statusu vršioca dužnosti

79379 pregleda 87 reakcija 47 komentar(a)
Na čelu suda do izbora novog predsjednika: Savić, Foto: BORIS PEJOVIC
Na čelu suda do izbora novog predsjednika: Savić, Foto: BORIS PEJOVIC

Predsjedniku Višeg suda u Podgorici Borisu Saviću prije četiri dana istekao je mandat, ali ostaje na toj funkciji u statusu vršioca dužnosti.

To je “Vijestima” odgovorila samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici, Marija Raković.

“Predjsedniku Višeg suda u Podgorici Borisu Saviću je istekao mandat dana 06.05.2024. godine, a isti će kao v. d. obavljati funkciju predsjednika do novog izbora”, objasnila je Raković.

Savić je na čelo tog suda došao 24. februara 2014. godine. Tog dana izabran je na sjednici Sudskog savjeta, koji ga je i izabrao za predsjednika Višeg suda u Podgorici. Nakon pet godina reizabran je na istu funkciju.

Nedavno se prijavio na konkurs za sudiju Apelacionog suda, na kom nije izabran.

Tada je pred Sudskim savjetom rekao da je sve što je u vezi sa Budvom i privrednim kriminalom u tom gradu, krenulo iz njegove kancelarije dok je bio osnovni tužilac u Kotoru.

“Sve vezano za Budvu krenulo je iz moje kancelarije”, rekao je Savić odgovarajući na pitanje koji je slučaj bio prekretnica u njegovoj karijeri.

Savić je u septembru 2016. godine osudio bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijslista (DPS) Svetozara Marovića na godinu i 10 mjeseci zatvora i da uplati 50.000 eura u državni budžet, a oko milion na račun Opštine Budva, zbog brojnih malverzacija u tom gradu, iako šteta koju je budvanska kriminalna grupa istaknutih funkcionera nanijela opštinskom budžetu u osam kriminalnih afera, iznosi 45,5 miliona eura.

Njegov drugi mandat obilježilo je obijanje depoa Višeg suda, koje je otkriveno 11. septembra 2023. godine.

Bonus video: