Pritvor državljaninu Turske, osumnjičen za utaju poreza i doprinosa

Iz Uprave policije saopštili da je O. A. nanio štetu budžetu za preko 60.000 eura

6386 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.05.2024. 09:44h

Državljaninu Turske O.A. određen je pritvor zbog osnovane sumnje da je izvršio produženo krivično djelo utaja poreza i doprinosa, saopšteno je iz Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Nikšiću.

"Osnovano se sumnja da su O.A. kao odgovorno lice u pravnom licu 'TG' DOO sa sjedištem u N. i pravno lice 'TG' DOO sa sjedištem u N. , u više navrata tokom 2022. godine i 2023. godine, u namjeri da izbjegnu plaćanje poreza dali lažne podatke kao i da nijesu prijavili činjenice koje su od uticaja na utvrđivanje poreske obaveze", piše u saopštenju.

Nikšićka policija podnijela je krivičnu prijavu protiv d.o.o. "Tasyapi gradnja" sa sjedištem u Nikšiću i odgovornog lica, turskog državljanina O.A. (45), koji se sumnjiči za utaju poreza i doprinosa, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Po nalogu nadležnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću O.A. je uhapšen.

"O.A. je, kao vlasnik, odgovorno lice i izvršni direktor u pomenutom pravnom licu, tokom 2022. i 2023. godine, u namjeri da potpuno ili djelimično izbjegne plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina, dao lažne podatke o zakonito stečenim prihodima - prijavljujući rashode - troškove za koje u knjigovodstvu pravnog lica ne postoji dokumentacija koja bi pravdala iste. Nadalje podižući novac u gotovini kod banke nalogom za podizanje gotovine, bez dokumentacije o korišćenju sredstava, neprijavljujući porez po odbitku na isplate izvršene po osnovu zajma – pozajmice a i bez potpune dokumentacije po osnovu istog, koristeći ulazni PDV bez validne dokumentacije, na koji način je i prikrio podatke koji se odnose na utvrđivanje navedenih obaveza, čime je nanesena šteta budžetu Crne Gore u iznosu od 61.252 eura", navodi se u saopštenju UP.

Bonus video: