Vojinović: Advokatima dodijeliti status službenog lica, to je jedino rješenje da budu zaštićeni

"Advokati su već duži vremenski period, 20-25 godina, izloženi različitom šikaniranju, prijetnjama, uticajima, jednostavno, nemamo nikakvu zaštitu", rekao je advokat Milan Vojinović

4162 pregleda 13 komentar(a)
Sa okupljanja u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa okupljanja u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Advokati iz Nikšića okupili su se ispred Osnovnog suda, u znak protesta zbog fizičkog napada na advokata Aleksandra Simonovića, koji se ove sedmice dogodio u Beranama.

"Advokati su već duži vremenski period, 20-25 godina, izloženi različitom šikaniranju, prijetnjama, uticajima, jednostavno, nemamo nikakvu zaštitu. Sudije su zaštićeni, a mi smo uvijek krivi, kad sudija donese presudu, kriv je advokat", kazao je advokat Milan Vojinović.

Vojinović
Vojinovićfoto: Svetlana Mandić

Smatra da se advokatima treba dodijeliti status službenog lica i da je to jedino rješenje da budu zaštićeni.

Protest advokata Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Ističe da su advokati u opštinama marginalizovani, jer se sve dešava u Podgorici.

"Kadar koji je u Nikšiću bio čuven, uglavnom je selio za Podgoricu i to su sada proslavljene sudije. Nikšićki sud ima tradiciju da je među boljim u državi i šire, ali je sada sve drugačije, jer sudski kadar ide za Podgoricu", kazao je on.

Protest advokata Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima sada je praktično sve "privatizovano" i zna se ko će od advokata po službenoj dužnosti biti postavljen pred Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT), Višim tužilaštvom, Višim sudom, pošto je to "privilegija" pojedinih.

"Nas niko ne pita kako se snalazimo, a stalno se povećava broj advokata", kazao je Vojinović.

Protest zbog napada na Simonovića održan je danas i u Podgorici.

Simonovića su 13. maja napale dvije osobe u hodniku Osnovnog suda u Beranama i tom prilikom je teško povrijeđen - zadobio je frakturu vilične kosti.

Osnovni sud u Bijelom Polju: Zaposleni osuđuju napad na Simonovića

Zaposleni u Osnovnom sudu u Bijelom Polju, podržavaju svaki vid protesta protiv nasilja i osuđuju napad na advokata Aleksandra Simonovića, saopšteno je iz Osnovnog suda u Bijelom Polju.

"Napadi na advokate, koji obavljaju djelatnost od javnog značaja, ne mogu se tolerisati i svi nadležni državni organi treba da preduzmu adekvatne mjere kako bi se nasilje spriječilo i adekvatno sankcionisalo", piše u saopštenju.

Bonus video: