Počasnom konzulu plijene imovinu u Crnoj Gori

Specijalno državno tužilaštvo tražilo je da se privremeno oduzme milionski vrijedna imovina Lambertusa Hubertusa Leonardusa Vosa
13204 pregleda 3 komentar(a)
Vos sa princom Nikolom Petrovićem i Veskom Garčevićem, Foto: Vastgoedmensen.nl
Vos sa princom Nikolom Petrovićem i Veskom Garčevićem, Foto: Vastgoedmensen.nl
Ažurirano: 22.12.2018. 16:44h

Specijalno državno tužilaštvo tražilo je da se privremeno oduzme milionski vrijedna imovina Lambertusa Hubertusa Leonardusa Vosa, nekadašnjeg počasnog konzula Crne Gore u Holandiji.

Iako iz SDT-a mjesecima ne odgovaraju na pitanja o Vosu, izvor blizak istrazi kazao je da je još ranije tom Holanđaninu blokirana imovina vrijedna nekoliko miliona eura koju posjeduje u Crnoj Gori.

“Holandske vlasti sumnjiče ga da je prao novac ulaganjem u nekretnine u Crnoj Gori. Taj novac, navodno je stizao iz njegovih kompanija u Belgiji i Holandiji, koje su bile pod istragom tamošnjih vlasti”, rekao je izvor iz istrage.

Na spisku imovine čije privremeno oduzimanje je tražilo tužilaštvo navodno su vile na crnogorskom primorju, ali i nekretnine u drugim djelovima Crne Gore.

Iz Višeg suda u Podgorici juče su “Vijestima” odgovorili da je u jednom predmetu protiv Holanđanina određena priveremena mjera, ali da je ona na zahtjev države molilje ukinuta.

“U drugom predmetu je na zahtjev SDT određena privremena mjera zabrane otuđenja i opterećenja nepokretnosti”, saopšteno je iz suda.

Krivični postupak protiv Vosa pokrenut je sredinom 2016. godine, a iz SDT-a su tada “Vijestima” odgovorili da se predmet nalazi u fazi izviđaja i nosi oznaku tajnosti.

Ministarstvo vanjskih poslova, nakon pokretanja krivičnog postupka, tražilo je od Vlade da bude razriješen.

Nakon sjedinice Vlade 28. jula 2016. godine, saopštili su da će u skladu sa uobičajenim procedurama, od nadležnih u Holandiji tražiti poništenje Vosove akreditacije.

Vosa su holandske vlasti sumnjičile za utaju oko 5.000.000 eura poreza u vezi sa transakcijama za nekretnine preko kompanije na Kipru.

Nakon njegovog hapšenja i pokretanja postupka zaplijenjeno je 60 Vosovih zgrada u Holandiji i Njemačkoj, njegove umjetnine, nakit, skupi automobili.

Tamošnja policija blokirala je i sjedište njegove investicione grupe, u kome se nalazio i počasni konzulat.

Konzulat se nalazio u centrali Vosove investicione grupe u Mastrihtu, u Ulici Sint Lumberslusan broj šest.

On je za počasnog konzula Crne Gore imenovan 2011. godine. Navodno još 1995. godine prvi put došao je u Crnu Goru, i od tada je i ovdje kupovao nekretnine.

Bonus video: