navigacija Naslovnica Premium

PODACI O ZAPOSLENIMA SADA I PRIJE 10 GODINA

8.2.2018 20:03

Crnogorska Industrija u padu, raste administracija

Za ovih deset godina u sektoru državne uprave broj zaposlenih povećan je sa 17,5 na 21,3 hiljade, odnosno broj državnih službenika povećan je za 3,8 hiljada u ovoj kategoriji. Monstat je uveo i novi sektor, koji nije postojao prije deset godine, a zove se “administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti” u kojem sada radi 10 hiljada

Crnogorska Industrija u padu, raste administracija
Foto: Luka Zeković Autor: Goran Kapor

U prerađivačkoj industriji Crne Gore prošle godine je bilo zaposleno 11,6 hiljada radnika a prije deset godina ta brojka je bila 25,6 hiljada radnika. Odnosno Crna Gora je u proteklih deset godina u ovoj industriji, koje je nekada bila nosilac razvoja, izgubila 14 hiljada radnih mjesta.

Poređenje ovih podataka Zavoda za statistiku Monstat, pokazuje da su u Crnoj Gori u značajnom padu sve prerađivačke i proizvodne djelatnosti, dok jačaju trgovina, hotelijerstvo, ali i sve više zaposlenih ima u državnoj upravi i administraciji.

Prosječan broj zaposlenih u toku prošle godine u Crnoj Gori iznosio je 182 hiljade, dok je prije 10 godina on iznosio 156 hiljada. 

Broj zaposlenih za deset godina, prema podacima Monstata, pao je i u rudarstvu sa 3,7 na 1,5 hiljada, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom sa 5,6 na 2,8 hiljada, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu sa 2,7 hiljada na 2,1 hiljadu, u saobraćaju i skladištenju sa 11,3 na 10,7 hiljada... U periodu ekonomskog buma 2007. godine u firmama registrovanim za aktivnosti sa nekretninama bilo je 5,3 hiljade zaposlenih, a sada je taj broj smanjen na svega 1,6 hiljada. 

 Za ovih deset godina u sektoru državne uprave broj zaposlenih povećan je sa 17,5 na 21,3 hiljade, odnosno broj državnih službenika povećan je za 3,8 hiljada u ovoj kategoriji. Monstat je uveo i novi sektor,  koji nije postojao prije deset godine, a zove se “administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti” u kojem sada radi 10 hiljada. 

Do rasta broja zaposlenih došlo je i u sektoru trgovina sa 30,7 na 36,7 hiljada, kao i u hotelijerstvu i ugostiteljstvu sa 11,3 na 15 hiljada. Rasta ima i u  građevinarstvu sa 6,6 na 10,7 hiljada, kao i kod finansijskih usluga, sa 3,1 na 4,3 hiljade...

U oblasti obrazovanja prije deset godine radilo je 12,6 hiljada a sada ih ima 14,1 hiljadu. U zdravstvu je bilo 12 hiljada, sada ih ima svega stotinu više.

Prije deset godina je u kategoriji ostalo radilo 7,8 hiljada zaposlenih, a sada su tu nove kategorije kao što su - informisanje i komunikacija pet hiljada, stručne naučne i tehničke djelatnosti osam hiljada, umjetnost, zabava i rekreacija pet hiljada i ostale uslužne djelatnosti četiri hiljade. 

Na rast prosječnog broja zaposlenih, koji se računa za svaki mjesec posebno, pa se onda određuje prosjek za cijelu godinu,  sada je veći nego prije deset godina i zbog značajno obimnijeg tokom ljetnje sezone. Naprimjer, tokom ljetnih mjeseci  prije deset godina broj zaposlenih je iznosio 167 hiljada a prošle godine je u julu izašao i na 191 hiljadu. 

Zbog toga se ovaj rast prosječnog zapošljavanja za deset godina od 26 hiljada, ne može računati kao povećanje stalnih radnih mjesta.  Povećanje broja zapošljavanja u mjesecima van sezone, sada u odnosu na prije deset godine je oko 15 hiljada. 

Radnika manje na sjeveru, Cetinju, u Nikšiću i H. Novom

Za ovih deset godina do najvećeg rasta broja zaposlenih došlo je u Podgorici i to za 28 hiljada. U glavnom gradu je 2007. godine radilo 56 hiljada zaposlenih, a sada ih ima 84 hiljade. I centar ljetnjeg turizma Budva bilježi veliki rast sa 8,3 na 13,4 hiljade.

Od ostalih primorskih gradova rast bilježe Tivat sa 3,6 na 4,7 hiljada, Kotor sa 5,9 na sedam hiljada i Ulcinj sa 3,8 na 4,4 hiljade. Lučki grad Bar ima isti broj radnika 11,1 hiljadu, a u padu je Herceg Novi sa 11,1 na 9,9 hiljada.

Prijestonica Cetinje je imala pad sa 3,8 na 3,4 hiljade. U Danilovgradu je broj zaposlenih porastao za hiljadu na 3,4 hiljade. U nekadašnjem industrijskom Nikšiću prije deset godina bilo je 17,5 hiljada radnika, a sada ih ima 13,6 hiljada.

U gradovima na sjeveru nastavljen je trend pada broja zaposlenih. Kolašin i Mojkovac su prije deset godina imali po hiljadu i po radnika, a sada Kolašin ima 1,3 a Mojkovac 1,1 hiljadu. Berane je palo sa 5,8 na 5,4 hiljade, Andrijevica sa 528 na 527, Plav sa 1,4 hiljade na 1,2 hiljade, a Rožaje sa 3,1 na 2,7 hiljada radnika.  

U Bijelom Polju je bilo osam hiljada a sada 7,7 hiljada, u Pljevljima je brojka pala sa 7,1 na 5,8 hiljada, na Žabljaku sa 937 na 694, Šavniku sa 291 na 269, a u Plužinama je broj zaposlenih prepolovljen sa 952 na 466.

Monstat i dalje nove opštine Petnjicu i Gusinje ne obračunava posebno, već su za njih i dalje dio Berana i Plava.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (5 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 11

 • Leso 8 mjeseci i 2 nedjelje
  Imamo mozgove na vlasti, za uspjesno unistenje dobre, profitabilne firme brodogradilista u Bijeloj, da se predlozi neko za Nobelovu nagradu. Ja predlazem da je podjele velki vodja Big lopov i lopovcina iz malog mjesta zlo kovao iskovao.
  ( 1 )
  • 7
  • 0
  VelicanstveniipadVukovara 8.2.2018 21:28
  Da nije neko cije prezime ZLOKObno zvuci? :)
  • 1
  • 0
 • hajduk split 8 mjeseci i 2 nedjelje
  Cetinje je pocetkom devedesetih imalo oko 10 hiljada zaposlenih,od toga samo Obod 4 hiljade.
  • 5
  • 0
 • Aštoznajaa 8 mjeseci i 2 nedjelje
  Koliko je Aco imao miliona prije 10 god i sasa..Milo..Blažo..Ana..Brano..i ostali???????Dajte mi te podatke...Koliko desetina miliona manje ili više..Blažo..koliko ima miliona???????
  • 4
  • 0