navigacija Naslovnica Premium

SUGERIŠE DA SE NE ŽURI SA IZBORIMA

1.6.2015 07:42

Dedović: Fiktivni birači su još problem

"Zbog broja političkih subjekata koji najavljuju samostalno učešće na izborima, očekujem da će naredna kampanja na parlamentarnim izborima, biti najintenzivnija i najskuplja kampanja na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori od uvođenja višestranačkog“, rekao je Dedović

Dedović: Fiktivni birači su još problem Upozorio sam VDT-a da aktivnije prate izbore: Dedović
Mila Radulović
Foto: Vijesti Autor: Mila Radulović

Član Državne izborne komisije i direktor Pravnog programa CEMI Vlado Dedović ocijenio je da  bi zakazivanje  prijevremenih parlamentarnih izbora za drugu polovinu 2015.  predstavljalo “ozbiljan problem” jer još nijesu stvoreni tehnički uslovi da njihovi rezultati ne budu ponovo problematizovani. 

On je ocijenio da novi birački spisak nije obezbijedio garancije da svi upisani zaista ispunjavaju uslove za ostvarivanje biračkog prava.

“Čini se da će problem takozvanih fiktivnih birača i dalje postojati, jer nije izvršena terenska provjera podataka sadržanih u registrima prebivališta. Takođe, s obzirom na to da je u postupku utvrđivanja novog biračkog spiska izvršena promjena podataka o biračkom mjestu za gotovo 90.000 građana, neophodno je da  MUP sprovede zakonsku obavezu iz Zakona o biračkom spisku i obavijesti građane o svim promjenama koje su nastale u vezi sa njihovim biračkim mjestima, kako ne bi došlo do problema u periodu nakon raspisivanja izbora  ili čak u toku samog izbornog dana”, rekao je Dedović za “Vijesti”. 

On je naveo da su prema dostupnim informacijama, aktivnosti MUP-a u postupku nabavke opreme za elektronsku identifikaciju birača u završnoj fazi. 

Dedović smatra, kako je naveo, da DIK i MUP treba da  intenziviraju pripreme za sprovođenje novog koncepta identifikacije birača, jer trenutno, ne postoje ni minimalni uslovi za njegovu primjenu.

“Nakon 1. novembra 2014., ne postoji mogućnost identifikacije birača putem ranije korišćenih metoda spreja i optičkog čitača spreja, tako da institucije moraju  ozbiljnije ući u  pripreme za organizaciju narednih izbora”, smatra član DIK-a iz NVO. On je ocijenio da bi “sa aspekta do sada urađenog zakazivanje  eventualnih prijevremenih parlamentarnih izbora za drugu polovinu 2015. godine,  predstavljao ozbiljan problem u organizacionom smislu, jer još  nisu stvoreni uslovi za primjenu koncepta elektronske identifikacije birača.” 

Takođe, DIK još  nema elementarne kapacitete da vrši kontrolu nad finansiranjem političkih partija. “Ova godina proteći će bez značajnijih učinaka na polju borbe protiv političke korupcije i kontrole finansiranja političkih partija”, rekao je.  

Dedović je zaključio da će organizacija narednih parlamentarnih izbora biti jedan od najvažnijih testova za Crnu Goru u ovoj fazi evropskih integracija. “Očekujem da će izborni ambijent na narednim izborima biti pod posebnom lupom međunarodne javnosti jer je prethodni izborni ciklus bio obilježen padom povjerenja u izbore i pojavama poput “afere Snimak” i drugim slučajevima zloupotrebe državnih resursa u toku izbornih procesa”, rekao je. 

Dedović kaže da su kroz  novi paket izbornih zakona stvoreni preduslovi za efikasniju borbu protiv izbornih zloupotreba u toku izbornih procesa. 

“Međutim, kao i do sada, veliko je pitanje kolika će biti efikasnost primjene zakona i koliko će institucije proaktivnim djelovanjem uticati da se smanji prostor za izborne zloupotrebe. Pored organa izborne administracije, policija i tužilaštvo moraće da imaju mnogo veći stepen interesovanja za praćenje i procesuiranje slučajeva izbornih zloupotreba. Prilikom nedavnog razgovora sa VDT-om posebno sam upozorio na neophodnost proaktivnijeg djelovanja tužilaštva u okviru izbornih procesa, što do sada nije bio slučaj”, rekao je Dedović.

 Najskuplja kampanja od višestranačja

“Cijenim da će partije iskoristiti  godinu da konsoliduju  finansije, i s obzirom na iznose koje dobijaju iz državnog budžeta, pripreme  rezervu za finansiranje  kampanje na narednim izborima. Zbog toga, kao i zbog broja političkih subjekata koji najavljuju samostalno učešće na izborima, očekujem da će naredna kampanja na parlamentarnim izborima, biti najintenzivnija i najskuplja kampanja na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori od uvođenja višestranačkog“, rekao je Dedović.

Ona je potvrdio da će novoosnovane  partije u prvom periodu morati da se oslone na sredstva iz privatnih izvora.

”Oni su svjesni da će u skromnijim uslovima organizovati aktivnosti na terenu i oslanjati se na brojne neposredne doprinose svojih članova i simpatizera”, rekao je Dedović povodom ranije izjave vođe Demokrata Alekse Bečića da  finansiraju partiju iz ličnih sredstava.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (3 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 2

 • deda2 3 godine i 5 mjeseci
  Kome i kad su fiktivni birači bili problem? Pa ova "država" je stvorena glasanjem tih fiktivnih birača!
  • 0
  • 0
 • deda2 3 godine i 5 mjeseci
  Kome i kad su fiktivni birači bili problem? Pa ova "država" je stvorena glasanjem tih fiktivnih birača!
  • 0
  • 0