navigacija Naslovnica Premium

"DAJU SRAMNA MIŠLJENJA"

11.9.2018 18:27

Demokrate: DRI djeluje zlonamjerno u cilju diskreditacije protivnika režima

"Njihovo djelovanje je pri tom značajno sramnije, perfidnije i zlonamjernije od djelovanja nekih drugih državnih organa koji se u kontinuitetu takođe osporavaju. Prethodno ne može nikog da začudi ako se zna da opozicione partije kontroliše čovjek koji je direktno iz redova najviših organa DPS-a došao na mjesto senatora DRI"

Demokrate: DRI djeluje zlonamjerno u cilju diskreditacije protivnika režima
Vijesti online
Foto: Demokrate Autor: Vijesti online

Državna revizorska institucija, oličena u liku senatora Nikole Kovačevića, dugogodišnjeg funkcionera DPS-a, definitivno je postala jedna od "najprljavijih alatki" u rukama režima za obračun sa političkim protivnicima, odnosno opozicioniom partijama, saopštile su Demokrate.

"Njihovo djelovanje je pri tom značajno sramnije, perfidnije i zlonamjernije od djelovanja nekih drugih državnih organa koji se u kontinuitetu takođe osporavaju. Prethodno ne može nikog da začudi ako se zna da opozicione partije kontroliše čovjek koji je direktno iz redova najviših organa DPS-a došao na mjesto senatora DRI. Tako da je revizorski izvještaj Demokrata pisao naš najveći politički neprijatelj DPS, direktno kroz lik Nikole Kovačevića, čovjeka koji je spreman po nalogu Mila Đukanovića da uradi sve što ovaj poželi na bijelom svijetu. Crna Gora je i po tome izuzetak. Zamislite da neko po partijskom zadatku ide na mjesto senatora, na poziciju koju u jednom društvu moraju pokrivati osobe sa neuipitnim kredibilitetom i nezavisnošću u svom radu i odlučivanju. Tragedija i posrnuće crnogorskog društva i sistema očito nemaju granica", navodi se u saopštenju.

Državna revizorska institucija, kako tvrde Demokrate, dijeli primjedbe opozicionim političkim partijama i "daje sramna mišljenja", zato što su postupali po pisanim uputstvima Agencije za spječavanje korupcije koja je saglasno Zakonu nadležna da "vrši kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja", kao i “da vrši nadzor nad Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”. 

"Znači, Agencija koja u susret svakim izborima donosi Plan kojim utvrđuje koliko maksimalno politički subjekti mogu imati troškova u kampanji i koja u toku kampanje po nekoliko puta detaljno kontroliše političke subjekte, je po riječima Državne revizorske institucije  “dovodila u pravnu zabludu političke subjekte”. Agencija nije imala bilo kakve primjedbe na poslovanje Demokrata u izbornim kampanjama i Planom je svim političkim subektima odredila da mogu u svim kampanjama za lokalne izbore u 2017. godini potrošiti maksimalno 106.683,32 eura. Državna revizorska institucija nam u septembru 2018. godine saopštava da smo u 2017. godini mogli imati maksimalne troškove za izborne kampanje u iznosu od 31.841,57 eura. Zamislite stanje u zemlji u kojoj dvije izuzetno značajne institucije različito tumače zakon, međusobno se optužuju, a opozicioni politički subjekti treba da trpe zato što su postupali po uputstvima institucije koji je nadležan za nadzor nad Zakonom. Pri tome saopštavamo da se GP URA obratio 2017. godine DRI-u sa ciljem davanja preporuke oko pomenutih nedomica koje se odnose na tumačenje Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja. Upravo je senator Kovačević krajem 2017. godine odgovorio pisanim putem dopis broj 4016/17-042-2631/2 “da Državna revizorska institucija nije nadležna za navedena pitanja”. Saglasno prethodnom, jedino nam ostaje da zaključimo da se radi o dogovoru dvije nadležne institucije da jedna dovodi u pravnu zabludu opozicione političke subjekte, a druga ih onda javno čereči za račun DPS-a. Dakle, za izborne kampanje visina naših troškova je bila u potpunosti u skladu sa Planom koji je na osnovu Zakona utvrđivala Agencija za sprječavanje korupcije, plaćanja smo vršili sa izbornog računa dok je on po zakonu mogao biti aktivan, a nakon njegovog gašenja, s obzirom da se radi o partiji kao jedinstvenom pravnom licu ne može se zaustaviti naplata potraživanja, odnosno isplata dugovanja dobavljačima sa aktivnih računa partija. To je elementarna ekonomska i svaka druga logika, koja je u skladu sa zakonom", stoji u saopštenju Demokrata.

 Naglasili su da niti jedna primjedba koja im je  istaknuta u izvještaju nije bila navedena u prethodnom iako su "istovjetno poslovali u 2016. i 2017. godini".

"To jasno ukazuje da je na djelu osmišljena, sinhonizovana i zlonamjerna akcija koja ima za cilj pokušaj diskreditacije najvećih protivnika režima, zato što su svi prethodni pokušaji bili neuspješni, jer živimo i radimo transparetno, odgovorno i zakonito. Čudi da DRI nije istakla da su Demokrate jedina politička partija koja nema blagajnu, koja od svog postojanja nije imala niti jedan jednini centa gotovinskog poslovanja, da se sve transakcije obavljamo preko računa, da niti jedan funkcionera ili član nije uzeo niti jednu jedinu dnevnicu za sve ove godine što su sami vidjeli, da izmirujemo uredno sve poreske obaveze, da obračunavamo zaposlene na puni iznos plata u skaldu sa zakonom i mnogo toga drugog po čemu se izdvajamo ne samo u odnosu na političke partije, već i mnoga pravna lica u zemlji. Ovo su naravno uredno evidentirali prilikom kontrole, ali ne i javno istakli, zato što je zadatk bio bilo šta osporiti, pa čak i kada postupaš u skladu sa uputstvom nadležne Agencije", poručuju Demokrate.

Žalosnim ocjenjuju to da se najveći dio resursa, vremena i kapaciteta DRI duži niz godina troši u kontroli političkih partija i dodaju da su rezultati bez ozbiljnih primjedbi, odnosni sa "klasičnim elementima zlonamjernosti sa ciljem diskreditacije protivnika režima".

"Dok se još jedan državni organ brutalno stavlja na stranu režima, neopaženo prolaze desetine i stotine miliona državnog novca na čiji se način raspolaganja žmuri. Što bi neki značajni pojedinci iz DRI ovako neformalno rekli, jer razumijemo da im je javno teško - 'da kontrolišemo Završni račun Budžeta Crne Gore i druge  na načina kako vršimo kontrolu opozicionih partija, nikada niko ne bi mogao dobiti ništa drugo osim negativnog mišljenja'. Tako da je namjera jasna i nama i građanima", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 7

 • NinaDoja 2 mjeseca i 1 nedelja
  f1leopg SvetaPetka Metla ,smijesni ste
  • 4
  • 0
 • Staropodgoricanin 2 mjeseca i 1 nedelja
  Kada to kaže jedna METLA, zaista ima težinu moram priznati
  • 2
  • 0
 • f1leopg 2 mjeseca i 1 nedelja
  ni botovi više nemaju volje da hvale ove demokrate sa njihovim MAGISTROM Bečićem na ćelu....
  ( 1 )
  • 3
  • 4
  pekas 11.9.2018 19:07
  Jel plagirao?Ili nije!
  • 1
  • 2