navigacija Naslovnica Premium

"OČEKUJEMO BRZU REAKCIJU VRHOVNOG SUDA"

28.7.2018 16:48

Demokrate: Legitimitet odbornika proističe iz njegove izborne funkcije

"Legitimitet odbornika proističe iz njegove izborne funkcije, a ne iz članstva u Klubu odbornika", saopštili su iz cetinjskog odbora Demokrata"

Demokrate: Legitimitet odbornika proističe iz njegove izborne funkcije Ilustracija
Vijesti online
Foto: Demokratska Crna Gora Autor: Vijesti online

Cetinjske Demokrate podnijele su, sa kolegama iz URA-e i SDP-a, Vrhovnom sudu Crne Gore Zahtjev za ispitivanje Rješenja Upravnog suda Crne Gore, kojim je tužba podnesena radi poništenja odluke o izboru predsjednice Skupštine Prijestonice od 28.01.2018. godine, odbijena kao nedozvoljena, saopšteno je iz cetinjskog odbora Demokratske Crne Gore.

"Osporeno rješenje Upravni sud zasniva na ocjeni da se osporenom odlukom ne dira u pravo tužilaca ili njihovom na zakonu zasnovanom interesu iz kojih razloga nijesu aktivno legitimisani za pokretanje upravnog spora, te da bi, u ovoj pravnoj stvari pravo na pokretanje upravnog spora pripadalo Klubu odbornika u opštinskoj skupštini, ali ne i tužiocima kao odbornicima. Smatramo da je apsurdno stanovište Upravnog suda da pravo na pokretanje upravnog spora u konkretnoj pravnoj stvari pripada Klubu odbornika, a ne odbornicima pojedinačno, jer Klub odbornika u Skupštini Prijestonice Cetinje predstavlja samo način organizovanja rada odbornika koji pripadaju određenoj političkoj partiji i niti jednim propisom nijesu predviđena posebna prava Kluba odbornika, u odnosu na prava koja, u skladu sa propisima, pripadaju odborniku. Legitimitet odbornika proističe iz njegove izborne funkcije, a ne iz članstva u Klubu odbornika", saopštili su iz cetinjskog odbora Demokrata.

Takođe, kako je Poslovnikom Skupštine Prijestonice Cetinje propisano da klub odbornika čine najmanje dva odbornika, "ovakvo stanovište Upravnog suda navodi na zaključak da odbornik koji nije član nijednog kluba, nezavisni odbornik, nema pravo da pokrene upravni spor protiv odluke skupštine, što dodatno ide u prilog našoj tvrdnji da je osporeno rješenje doneseno uz grubu povredu materijalnog prava."

"Sa druge strane, kao odbornici u Skupštini Prijestonice Cetinje, imamo na zakonu zasnovani interes da odluka o izboru predsjednice Skupštine Prijestonice, bude donesena u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i u proceduri propisanoj Statutom Prijestonice Cetinje i Poslovnikom Skupštine Prijestonice Cetinje, što u konkretnoj pravnoj stvari nije ispoštovano. Očekujemo brzu reakciju Vrhovnog suda, s obzirom na to da su ovdje stvari prilično jasne, ali prije svega da će voditi računa o tome da je od donošenja sporne odluke proteklo već pola godine, a ukidanje predmetnog rješenјa, odnosno kasnije poništenje odluke o izboru predsjednice Skupštine Prijestonice može imati veoma ozbiljne pravne posljedice. Kao što smo i obećali, nastavljamo ovaj postupak, nastavljamo odbranu prava i Zakona, nastavljamo rad u interesu građana  - čuvamo dostojanstvo naše Prijestonice i države Crne Gore", zaključeno je u saopštenju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • Matko1 3 mjeseca i 2 nedjelje
    e stručnjaci
    • 1
    • 0