navigacija Naslovnica Premium

REDOVNA SKUPŠTINA CRNOGORSKOG TELEKOMA

30.5.2018 16:56

Dijele dividendu od 10 centi po akciji, mali vlasnici priželjkuju da im ponude otkup dionica

“Mišljenja sam da bi CT što prije trebao ući u program otkupa sopstvenih akcija, koje su nevjerovatno jeftine na nivou od svega dva puta EBITDA (profit prije nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija). Na taj način bi se kroz smanjenje broja akcija, omogućio dugoročni rast zarade po akciji”, smatra predstavnik pet odsto malih akcionara Tripko Krgović

Dijele dividendu od 10 centi po akciji, mali vlasnici priželjkuju da im ponude otkup dionica
Milorad Milošević
Foto: Crnogorski Telekom Autor: Milorad Milošević

Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma (CT) na danas održanoj redovnoj skupštini akcionara donijela je odluku o raspodjeli dividende akcionarima u iznosu 4.727.394, ili 10 centi po akciji.

Crnogorski Telekom je u finansijskoj 2017. godini ostvario neto dobit u iznosu od 5,131.373 eura. Iznos od 4.727.394 eura biće isplaćen akcionarima, dok će dio dobiti u iznosu od 403.979 eura biti zadržan kao neraspoeđena dobit.

Izvršni direktor Nikola Ljušev je konstatovao da kompanija bez obzira na veoma konkurentno crnogorsko telekomunikaciono tržište, dugo godina i dalje jedini telekomunikacioni operator čije se akcije nalaze na berzi, te da je u prethodnom periodu isplaćen veliki iznos dividende.

On je istakao da je menadžment Crnogorskog Telekoma posvećen i postavlja sebi kao cilj da se nastavi sa dobrim poslovnim rezultatima i saglasno tome se ubuduće zalaže za isplatu dividendi u iznosu ne manjem od 50 odsto godišnjeg neto profita.

“To je veoma ambiciozno imajući u vidu nivo potrebnih investicija kako bi se održala konkurentnost na tržištu telekomunikacija u Crnoj Gori”, saopštio je Ljušev.

Većinsko vlasništvo na CT-om (76,52 odsto) prošle godine je od Mađar Telekoma preuzeo Hrvatski Telekom, odnosno zagrebačko društvo HT holding.

Predstavnik malih dioničara Tripko Krgović, koji je zastupao interese vlasnika pet odsto akcija CT-a izjavio je “Vijestima” da je “uvjeren da će većinski vlasnik i menadžment poraditi na odnosu prema manjinskim akcionarima” i da idu “ka ponovnom uspostavljanju dobrih odnosa”.

“Mišljenja sam da bi CT što prije trebao ući u program otkupa sopstvenih akcija, koje su nevjerovatno jeftine na nivou od svega dva puta EBITDA (profit prije nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija). Na taj način bi se kroz smanjenje broja akcija, omogućio dugoročni rast zarade po akciji”, smatra Krgović.

Oko ove inicijative menadžment CT-a se juče nije izjašnjavao već je to ostavio kao otvoreno pitanje.

Poslije perioda u kojem su investitori bili prilično neaktivni, ove godine su se, kako je napomenuo Krgović, organizovali oko Crnogorske asocijacije malih akcionara (CAMA) i okupili oko 10 odsto vlasništva Telekoma.

Za nezavisnog revizora kompanije za 2018. godinu skupština akcionara izabrala je revizorsko preduzeće PricewaterhouseCoopers.

U novi Odbor direktora CT izabrani su: Siniša Đuranović, Marc Stehle, Nataša Rapaić, Saša Kramar, Balša Čavlović (predstavnik malih akcionara).

Akcija na berzi pala na 1,38 eura

Uz simboličan promet od oko 830 eura i prodaju 600 akcija Crnogorskog Telekoma, prosječna vrijednost akcije ove kompanije danas je izgubila na Montenegroberzi dodatnih pet odsto i spustila se na prosječni nivo od oko 1,38 eura.

Gledajući istorijske podatke tolika prosječna cijena dionice telekomunikacione kompanije posljednji put je bila na berzi prije više od 14 godina, u martu 2004. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (2 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.