navigacija Naslovnica Premium

BEZ PRIMJEDBI

20.4.2012 21:38

Dijelu Vlade ne smeta što piše da je Đukanović optužen za šverc

Komentare na Nacrt izvještaja dostavili Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, te kulture, Uprave za antikorupcijsku inicijativu

Dijelu Vlade ne smeta što piše da je Đukanović optužen za šverc
Foto: Arhiva "Vijesti" Autor: Igor Pejović

Dio Vladinih resora i institucija nije imao primjedbu na fusnotu preliminarnog Nacrta izvještaja o ispunjavanju dužnosti i obaveza koje je Crna Gora preuzela članstvom u Savjetu Evrope, u kojoj se navodi da je "protiv predsjednika DPS-a i bivšeg premijera Mila Đukanovića i dalje na snazi optužnica za organizovani kriminal i šverc cigareta koju je podiglo tužilaštvo u Bariju".

To se zaključuje iz Komentara nadležnih institucija Crne Gore na Nacrt izvještaja izvjestilaca Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) u koje su “Vijesti” imale uvid, a u kojima nema nijedne primjedbe na dio koji se odnosi na Đukanovića.

U dokumentu u čijem zaglavlju piše "Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija – Generalni direktorat za multilateralne poslove i regionalnu saradnju", stoji da su komentare na Nacrt izvještaja dostavili Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, te kulture, Uprave za antikorupcijsku inicijativu i Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, te Zavod za zbrinjavanje izbjeglica.

"Poslanici su ti koji su praktično veza sa izvjestiocima. U ovoj fazi poslanici su oni koji utiču na finalni izvještaj, koji će Žan Šarl Gardeto predstaviti na sljedećoj sjednici Monitoring komiteta"

"Vijesti" su prije tri dana, na osnovu povjerljivog dokumenta dostavljenog članovima PSSE, objavile da se u njegovoj fusnoti konstatuje da je Đukanović prošle godine ponovo izabran za šefa DPS-a, te da je "protiv njega i dalje na snazi optužnica za organizovani kriminal i šverc cigareta", koju je podiglo tužilaštvo u Bariju.

Nakon toga reagovala je šefica crnogorske Delegacije PSSE Valentina Radulović-Šćepanović, koja je saopštila da je crnogorska Delegacija u PSSE pripremila amandmane na formulaciju koja se odnosi na Đukanovića, što je negirano iz SNP-a.

Vršilac dužnosti direktora Generalnog direktorata za multilateralne poslove i regionalnu saradnju Zoran Janković, koji je potpisao Komentare, rekao je “Vijestima” da Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) nije davalo komentare na nacrt Izvještaja izvjestilaca PSSE, već da je riječ o komentarima drugih nadležnih državnih institucija, na koje su se odnosile eventualne primjedbe.

U MVPEI još nijesu iskoristili mogućnost davanja komentara

"Poslanici su ti koji su praktično veza sa izvjestiocima. U ovoj fazi poslanici su oni koji utiču na finalni izvještaj, koji će Žan Šarl Gardeto predstaviti na sljedećoj sjednici Monitoring komiteta" kazao je Janković

"A tek nakon toga, u pripremi plenarne sjednice Parlamentarne skupštine, pojaviće se mogućnost da se da komentar na finalni izvještaj kad se pojavi rezolucija i preporuke. U ovoj fazi su sada poslanici nadležni da daju komentare”, pojasnio je Janković.

On je rekao da u MVPEI još nijesu iskoristili mogućnost davanja komentara.

"U ovoj fazi to je još uvijek interni, radni materijal poslanika članova monitoring kometita. Ni svi poslanici PSSE nijesu ovaj materijal dobili”

“Mi tu fazu još uvijek nijesmo iskoristili. Imaćemo komentar na predlog izvještaja koji bude pripremljen kao zvanični dokument za PSSE u junu mjesecu. Na to mi dajemo komentar. U ovoj fazi to je još uvijek interni, radni materijal poslanika članova monitoring kometita. Ni svi poslanici PSSE nijesu ovaj materijal dobili”, rekao je Janković.

Na pitanje “Vijesti” hoće li u MVPEI imati komentar, ukoliko u konačnom izvještaju bude stajala fusnota koja se odnosi na Đukanovića, Janković je rekao da u ovom trenutku ne može da kaže na šta će imati komentar.

“Vidjećemo šta je prihvaćeno od strane komentara poslanika i drugih državnih organa i onda ćemo mi napraviti svoju platformu. Sad u ovom trenutku ne mogu da kažem na šta ćemo mi imati komentar, a na šta nećemo, dok god vidimo finalni tekst. Ne mogu to da predvidim. Sve je ovo još uvijek faza koja nije otvorena za javnost. Države imaju pravo komentara na dokumente koji idu na Komitet ministara, to je organ na kojem države daju primjedbe, dakle MVPEI. A sve što ide prema PSSE to je u rukama poslanika. Ovdje nema komentara MVPEI”, zaključio je Janković.

Jonica ne čita pažljivo

Šefica Delegacije Crne Gore u PSSE Valentina Radulović Šćepanović kazala je da nije nikakvo kršenje procedure Savjeta Evrope ako se iznose informacije o tome da se crnogorska Delegacija priprema za sjednice PSSE.

Ona je, reagujući na izjavu Snežane Jonice(SNP), koja je ocijenila da je Radulović Šćepanović najavom da je crnogorska Delegacija pripremila amandman na tekst izvještaja koji se odnosi na Đukanovića, rekla da bi Jonica, da je pročitala tekst, znala da se amandman delegacije pominje samo na jednom mjestu u tekstu, u konstataciji da je "delegacija Crne Gore pripremila reakciju u vidu amandmana".

"Od koleginice Jonica sam očekivala da prvo pažljivo pročita, pa da tek onda komentariše neki tekst. Da je pročitala, znala bi da se objavljenim tekstom, utemeljenim na činjenicama, reaguje na navode objavljene u "'Vijestima", a ne objelodanjuje tekst pripremljenog amandmana. Bilo je dovoljno da uporedi ova dva teksta pa bi i sama došla do istog zaključka", poručila je Radulović Šćepanović.

Ona je saglasna da je neko prekršio pravilo time što je učinio dostupnim javnosti Preliminarni nacrt izvještaja, te da taj neko “nije dobronamjeran ni prema Delegaciji Crne Gore, niti prema izvjestiocima PSSE

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 11

 • Master456 6 godina i 7 mjeseci
  e BAS SI mOZAK HEHEHE
  • 0
  • 0
 • barezi 6 godina i 7 mjeseci
  Jos jedan krug, ne mari kad boljega nema :))))))))))))))
  • 0
  • 0
 • SukaMNE 6 godina i 7 mjeseci
  Ma nemozege vi Milu nista ma da su ove novine navalile pred Izbore da bi dobili vece lopove.
  • 0
  • 0