navigacija Naslovnica Premium

KRITIKA

29.10.2011 15:35

Đukanović: O kriminalu u Crnoj Gori govore promoteri kriminala

Prozivao je i one koji su aplaudirali vjerskim vođama “kada su prikivali Crnogorce za Vezirov most”

Đukanović: O kriminalu u Crnoj Gori govore promoteri kriminala
Foto: LA Times Autor: Igor Pejović

Koliko god bilo važno napredovanje u procesu evropskih integracija Crnoj Gori to nije cilj sam po sebi, jer će u narednom periodu prioritet biti dva izazova koja se tiču borbe protiv efekata globalne krize i nastavak duhovnog utemeljenja Crne Gore nakon nezavisnosti, poručio je lider DPS-a Milo Đukanović.

Nakon što je pobrojao “ključne zasluge” za sve što je Crna Gora postigla u prethodnom periodu, a koje, kako je istakao, “dopadalo se to nekome ili ne” pripadaju partiji na čijem je čelu, Đukanović je šestu stranačku izbornu konferenciju Glavnog grada iskoristio i da iznese niz uvreda na račun opozicije i nezavisnih medija i NVO sektora.

Uvjeren da se izdajnik ne može pretvarati u patriotu, lopov u poštenjačinu, nacionalista u demokratu, a šarlatan u eksperta, Đukanović je rekao da u “vrijeme parade političkog licemjerja” o kriminalu u Crnoj Gori “danas govore oni koji su promoteri kriminala”.

“Oni koji su prvo popljačkali svoje kolege u formiranju jednog privatnog medija, a potom optuženi da su spekulisali na berzi, oni koje su zapadno-evropski partneri napustili sa obrazloženjem da ne žele da sarađuju sa firmom koja potkrada svoju državu. Danas o narkomaniji u Crnoj Gori govori poslanik, osvjedočeni narkoman i čovjek koji je potkradajući svoju državu bježao pred sudom pravde u inostranstvo”, kazao je Đukanović.

Da se brani mir bez panike "nekih"

Poručujući da o zaslugama DPS-a na očuvanju mira u Crnoj Gori žele da sude “oni koji su kad je prijetilo miru napuštali zemlju”, Đukanović je odgovorio da je DPS najprije morao brinuti kako da ih “u gepecima automobila izvede na sigurno”, kako bi se “bez njihove panike mogao braniti mir u Crnoj Gori”.

“O našem doprinosu miru danas bi da sude politički lideri onih partija koji su igrali ratne igre po Crnoj Gori 1999.godine, prizivajući NATO da bombarduje zemlju da se, kako bi oni kazali, ne bi brukali pred našom srpskom braćom. O našoj demokratičnosti i multikulturalnosti bi da sude oni koji su vodili kolone na Tuzi, one koji su pokušavali da prave mobilizaciju po Crnoj Gori da se brani Kosovo, oni čiji su politički lideri sa trga u Bijelom Polju prijetili muslimanima da dobro vode računa o tome za koga će glasati, jer ih veliki brat sa nebeskih visina posmatra i sudiće”, istakao je prvi čovjek DPS-a.

O našem doprinosu miru danas bi da sude politički lideri onih partija koji su igrali ratne igre po Crnoj Gori 1999.godine, prizivajući NATO da bombarduje zemlju.
Prozivao je i one koji su, kako je rekao, aplaudirali vjerskim vođama po Crnoj Gori “kada su prikivali Crnogorce za Vezirov most”. Zamjerio im je Đukanović i što o patriotizmu i moralnost DPS-a žele da sude “oni koji su prije samo pet godina zastupali interese strane države u Crnoj Gori” i oni kojima je bio bliži Voja od Crne Gore.

“Oni koji su to radili, prema iskazima iz štampe, za novac koji su dobijali od beogradskih biznismena, a u suštini od beogradske BIA-e. O našem patriotizmu i moralu bi da sude oni koji su klečali u Vašingtonu da nam se ne da organizacija referenduma, jer će se navodno ovdje dogoditi rat”, neumoljiv je bio Đukanović.

Kazao je i da o evropejstvu DPS-a žele da sude “oni koji su sve učinili da Crna Gora ne dobije legitimaciju za pristupanje evropskom društvu”.

“Oni koji su se borili da ne postanemo država, oni koji su nepozvani pisali na upitnik EK, a kojim su denuncirali Crnu Goru i širili lažnu istinu, oni koji su boga molili da ne dobijemo kandidaturu i oni koji su do juče po nalozima crkvenih i drugih nacionalističkih centara iz Srbije, pokušavajući da reketeritaju Crnu Goru na pitanje jezika, željeli da se ne izglasa izborni zakon i da ne dobijemo datum pregovor”, rekao je Đukanović.

"On je nepobjediv"

A kada je isprozivao nezavisne medije i opoziciju rekao je da to “kratko podsjećanje nema za cilj da se produbljuje jaz sa konkurencijom”.

“Mi smo dan nakon referenduma rekli 'Evo ruka', a ta ruka je i dalje ispružena za sve koji žele da prihvate novu realnost”, rekao je Đukanović, navodeći da DPS stoji kao neprijatan svjedok nepočinstava opozicije.

Pojedini učesnici izborne konferencije, osim što su jakim aplauzom pozdravili šefa DPS-a, sa oduševljenjem su pratili njegovo izlaganje, snimajući Đukanovićev govor mobilnim telefonima, uz komentar: “On je nepobjediv”.

Izbornoj konferenciji su, između ostalih, prisustvovali gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i predsjednik Filip Vujanović, koji je sa Đukanovićem druženje nastavio u kafeu “Grand”.

Mnogi rade sve da rastjeraju investitore

Govoreći o efektima krize Đukanović je rekao da Crna Gora mora biti pripravna kao u prvom talasu, uvjeren da je “naša najbolja odbrana investicije”.

“To je posebno teško u vremenu krize, jer investitori zaustavljaju trošenje novca dok ne vide svjetlo na kraju tunela. U ovom trenutku se to svjetlo ne vidi, zato investitori usporavaju trošenje novca, ali mali, fleksibilan sistem kao naš ima šansu da sa jendnom, dvije investicije i pojačanim angažovanjem Vlade obezbijedi priliv kapitala koji će garantovati dinamične ekonomske procese, otvaranje radih mjesta i socijalnu stabilnost”, kazao je Đukanović.

Njihov cilj nije da odbrane Crnu Goru od ruskih tajkuna, nego da prepadnu investitore, da oni odu i da se odgovornost svali na Vladu i DPS.
No, kako je istakao, mora se biti svjestan da to ne žele svi u Crnoj Gori, jer “mnogi rade sve da rastjeraju investitore”. Obrazloženja onih koji to žele su, smatra on, licemjerna.

“Navodno im smetaju ruski tajkuni, ali su sa jednakom strašću pokušali da otjeraju Pitera Manka, Bernara Arnoa, Natanijela Rotšilda, Adrijana Zeku, A2a iz Italije. Njihov cilj nije da odbrane Crnu Goru od ruskih tajkuna, nego da prepadnu investitore, da oni odu i da se odgovornost svali na Vladu i DPS, pa da onda oni prekroje političku scenu. Oni imaju i moraju imati jasan odgovor iz Vlade”, poručio je Đukanović, ističući da Vlada stati u odbranu investitora.

Obrazlažući duhovno utemeljenje, kao drugi važan prioritet, on je rekao da je Crna Gora prije pet godina obnovila nezavisnost i postavila ram za sliku.

“Ali crtanje slike je u toku. Mnogi žele da nas zaustave na putu ocrtavanja slike savremene Crne Gore”, zaključio je Đukanović.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 272

 • Logičar 6 godina
  Namjerno ne spominjem Milića jer vidim da čovjek pokušava uvesti neke nove ideje u SNP , ali teško kod onako tvrdog nacionalističkog političkog i glasačkog jezgra kod njih , volio bih da postanu građanska partija , to bi bio dobitak za crnogorsku budućnost , ovako ćemo se sjećati kako smo postali 27 izborna jedinica zaslugom glasova iz SNP-a . Red je više da zarad CG budućnosti priznaju činjenicu da je CG nezavisna država .
  • 0
  • 0
 • Logičar 6 godina
  Miloše , ne smatram \"srbe neprijateljima CG\" , čak nasuprot znam da je u vrijeme kralja Nikole forsirana srpska tradicija CG , ali kasnija istorijska iskustva su pokazala da je taj politički projekat poguban po crnogorsku državnost , ekonomske interese ..... naročito u današnjem vremenu kada su Evropske integracije politički trend kojim će biti riješena stabilnost za duže vrijeme , i smatram da CG zaslužuje kao nezavisna država da bude član EU .
  • 0
  • 0
 • Logičar 6 godina
  Evidence , samo \"budala\" (ovo je Vaš termin) može pomisliti da je cilj pro/srpskih partija izgradnja institucija sistema , uspostavljanje Evropskih civilizacijskih vrijednosti , i svakoliki napredak NEZAVISNE CG , nasuprot sav silj njihovog djelovanja je vraćanje federacije (SNP) ili uspostavljanje velike Srbije (NOVA) . Pogledajte samo kako se Peđa i onaj Kaluđerović po starost transormisali od crnogorca u srbina ?? Zato i ne mogu biti vlast dok je tako !
  • 0
  • 0