navigacija Naslovnica Premium

SPREMAJU SE KAZNE?

7.5.2013 17:51

Doktorima koji su plagirali uzimaju zvanja i sve titule

Poslednjih godina Crna Gora ima hiperprodukciju magistara i doktora nauka, naročito na društvenim smjerovima

Doktorima koji su plagirali uzimaju zvanja i sve titule
Foto: Arhiva Vijesti Autori: Dražen Đurašković, Milica Novaković

Ukoliko se utvrdi da je stručni, naučni ili umjetnički rad na Univerzitetu Crne Gore plagijat, nadležni organ će proglasiti ništavnim sve nagrade, zvanja i titule autora koje je u toj ustanovi dobio, piše u Predlogu zakona o visokom obrazovanju, koji je nedavno objavilo Ministarstvo prosvjete.

To znači da bi oni profesori koji predaju na Univerzitetu na osnovu titule doktora nauka koja je stečena na osnovu plagijata ostali bez posla na fakultetu. Poslednjih godina Crna Gora ima hiperprodukciju magistara i doktora nauka, naročito na društvenim smjerovima, a jedan od trendova je da političari sve češće postaju “naučnici” i tako predavači na privatnim fakultetima.

Iz resora Slavoljuba Stijepovića su propisali i novinu kada je riječ o funkcionisanju fakulteta i visokih škola, koji će ubuduće biti obavezni da sprovode samoevaluaciju i ocjene kvaliteta studentskih programa, nastave i uslova rada, i to na kraju svake akademske godine.

Kako je precizirano, osnovu samoevaluacije činiće ocjena studenata o studijskim programima, nastavi i uslovima, koja se sprovodi putem anketa najmanje dva puta godišnje. Rezultate takvih anketa, ustanove će morati da objave na svojima Internet stranicama.

Predviđeno je i da država, rad ustanova kontroliše putem samoevaluacionih izvještaja, koji ustanova dostavi, što će biti osnova za postupak reakreditacije. Država će evaluaciju sadržaja studijskih programa sprovoditu svake desete godine.

Takođe, novim zakonom ustanovama se nameće obaveza da najmanje jednom u toku pet godina rade istraživanje tržišta rada. To će raditi tako što će anketirati svršene studente, udruženje poslodavace, privrednike i preduzetnike o primjenjivosti stečenih znanja, vještina i kompetencija koje su neophodne tržištu rada.

U novom zakonu je propisano i da student koji je u toku studijske godine ostvario manje od 40 ECTS kredita, gubi pravo na finansiranje iz budžeta u narednoj godini. Takođe, student koji se sam finansira i koji položi sve ispite, odnosno ostvari 60 ECTS kredita, može se u narednoj studijskoj godini finansirati iz budžeta, ukoliko se rangira u okviru ukupnog broja studenata čije se studije finansiraju iz budžeta.

Prilikom upisa studenata, fakulteti i visoke škole više neće smjeti da primaju veći broj studenata nego što im je omogućeno licencom, propisano je predlogom zakona. Ukoliko je kandidat student sa posebnim obrazovnim potrebama, predlagači su predvidjeli da se sprovodi princip afirmativne akcije. Takođe, studenti sa invaliditetom se oslobađaju plaćanja školarine.

U zakonu je predviđeno da ustanove mogu realizovati posebne programe usavršavanja u oblasti visokog obrazovanja za potrebe cjeloživotnog učenja. Programi se mogu realizovati na licenciranim ustanovama visokog obrazovanja, dok je predviđena i provjera znanja, vještina i kompetencija polaznika.

Građani i dalje plaćaju privatne univerzitete

Država će i dalje, uz saglasnost Savjeta za visoko obrazovanje, nastaviti da pomaže privatne studijske programe za koje utvrdi da su “od javnog interesa”, što je propisano i trenutno važećim zakonom. To je osnova da građani i dalje plaćaju rad Univerziteta Donja Gorica (UDG) i Univerziteta Mediteran, čiji se pojedini studijski programi finansiraju iz budžeta.

Vlada je od prošle studijske godine odlučila i da podrži studente na privatnim univerzitetima, tako što je posebno odlukom izjednačila njihova i prava studenata na državnom univerzitetu u pogledu korišćenja studentskih domova i menzi. Evropska praksa je da država finansira samo one programe na privatnim univerzitetima koji ne postoje u ponudi državnog.

U Crnoj Gori su, međutim, ove studijske godine finansirani programi Politehnika, Studije bezbjednosti i Prehrambena tehnologija, bezbjednost hrane i ekologija na Univerzitetu Donja Gorica, Audiovizuelna produkcija i Dizajn vizuelnih komunikacija na Univerzitetu Mediteran, kao i program za Državne i evropske studije na istoimenom Fakultetu, iako većina tih programa postoji na državnom univerzitetu.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 19

 • Mimozica 5 godina i 6 mjeseci
  taj sto ga pomenuh u prehodnom komentaru sve je na laznjaka postigao,kad nastupa uvijek je sam da mu ko ne bi doskocio kakvim strucnim pitanjem,bruka,
  • 0
  • 0
 • Mimozica 5 godina i 6 mjeseci
  sns stranka tome nikolica,pobjednicka,ima jednog poslanika i clana stranke koji je bio kondukter,a danas je sa zvanjem doktora nauka,iz vojvodine je,vjerovali ili ne bio je i predsjednik jedne opstine,i ne srami se akademske putanje,ove nase premetnite ako ih ima ako nista ono zbog ljudi koji uce kao pravi studenti i budici istinski akademci.
  • 0
  • 0
 • Ad Astra 5 godina i 6 mjeseci
  Na nas fakultet su trazili od nas seminarske na odredjenim temama, pa iste iskoristili za njihove naucne radove.
  • 0
  • 0