navigacija Naslovnica Premium

PLANIRANA GRADNJA U NACIONALNOM PARKU

12.8.2017 21:30

Dožić: Katastrofa je graditi sistem za otpadne vode na samoj ivici jezera

Bivši direktor Nacionalnog parka smatra da planiranje gradnje ni u kom slučaju ne bi trebalo da se desi

Dožić: Katastrofa je graditi sistem za otpadne vode na samoj ivici jezera Kompjuterska animacija postrojenja na Biogradskom jezeru
Foto: Autor: Dragana Šćepanović

Sistem za prečišćavanje otpadnih voda gradi se na samoj ivici  Bigradskog jezera i ta činjenica trebalo bi da zabrine nadležne, ali i cijelu javnost.  

To kaže bivši direktor Nacionalnog parka (NP) “Biogradska gora” Dragiša Dožić, koji  se i ranije više puta oglašavao protiv gradnje hotela, restorana i prateće infrastrukture za te objekte u srcu prašume. 

On kaže da nije bilo prilike da se iz medija detaljnije upozna sa načinom na koji će sistem funkcionisati, ali da ipak, smatra da je gotovo nemoguće da se na taj način ne ugrozi flora i fauna u jezeru. 

“Koliko sam upoznat, taj sistem gradi se tik uz jezero. Nijesam imao prilike da se detaljnije upoznam sa tehničkim karkteristikama tog sistema, ali mislim da će se otpadne vode “kapilarno” slivati do  tog mjesta. Šta će sa njima raditi tik uz vodu nije jasno. Moram da naglasim i poroznost tla i još mnogo drugih okolnosti koji zdravorazumski govore da do  te gradnje nije trebalo  da dođe.  Prema fotografijama koje sam vidio, iz sadašne faze izgradnje tog sistema, ne bih mogao reći da sam ohrabren i da sam manje zabrinut za sudbinu,  kako jezera, tako i najuže zone prašume”, kaže on.

Dožić kaže da se prepoznaje tendencija da se NP pretvori u “biznis zonu” i da očekuje rigorozne kontole, ali i reakcije nadležnih. Prema njegovim riječima, u vrijeme kad je bio direktor parka, tretman otpadnih voda planiran je sasvim drugačije. Objašnjava da je bilo  u planu da se one odvode na suprotnu stranu od jezera.

“S jedne strane iz tog preduzeća najavljuju da parking izmjeste iz srca prašume, to jest da ga dislociraju na Kraljevo kolo. Na drugoj strani, gradnja objekata  na obali jezera. Zaista vrlo čudan odnos prema jednom od najstarijih zaštićenih prostora u Evropi”.

Dragiša Dožić"Nemoguće je da se na taj način ne ugrozi flora i fauna": Dožić 

Sistem za prečišćavanja voda, prema onome što su krajem prošle godine saopštili iz Direkcije za javne radove (DRJ), je u poodmakloj fazi izgradnje. Taj sistem, objasnili su tada, sadrži bioreacijski bazen i bazen za dezinfekciju.

Direktor NP “Biogradska gora” Saša Jeknić kazao je “Vijestima”  da će  na  eventualne primjedbe javnosti stručni tim iz NP ubrzo odgvoriti. Jeknić, međutim, dodaje da je sistem rađen po evropskim standardima i da je na svaki način izbjegnuto ugrožavanje i vode i ostalih prirodnih resursa u NP. 

“Da je riječ o nečem nekvalitetnom ne bi koštalo od 20.000 do 30.000 eura. Na sve primjedbe ćemo naknadno i detaljno odgvoriti kasnije i potkrijepiti to tehničkom dokumentacijom, iz koje će biti jasno da smo krajnje odgovorno i savjesno pristupili izgradnji i tog infrastrukturnog objekta”,  kaže on.

Grubo se ruši ono što je definisano Prostornim planom iz 1998. godine

Dožić podsjeća i da  planskim dokumentima zona  razvoja turizma ne zalazi u prostor sliva Biogradske rijeke i Jezerštice i na taj način ne ugrožava prašumski rezervat. Prema njegovom mišljenju sada se grubo ruši ono što je definisano Prostornim planom iz 1998. godine. 

„Tokom izrade Prostornog plana vodila se veoma stručna rasprava o lokaciji Kraljevo kolo i postojećim ugostiteljskim objektima na Biogradskom jezeru. Konačno je dogovoreno da se postojeći ugostiteljski kapaciteti na Biogradskom jezeru zadržavaju, s tim da se objekti mogu prevesti u višu kategoriju, samo na postojećim gabaritima. Ova se klauzula odnosila isključivo na postojeći restoran i sedam kampkućića. Gradnja hotela i restorana na Biogradskom jezeru je narušavanje  izvornih univerzalnih prirodnih vrijednosti”, smatra Dožić.

Ništa od hotela, restoran se gradi

Dok se završetak izgradnje restorana u Biogradskoj prašumi očekuje do kraja ove godine, gradnja hotela je odložena jer je Sekreterijat za uređenje prostora, komunalno- stambene poslove i zaštitu životne sredine, prošle godine,  odbio  izdavaje građevinske dozvole za hotel  na obali jezera. Isti Sekretarijat je, međutim, 2009. godine odlučio  drugačije, kada je riječ o izgradnji restorana na istoj katastarskoj parceli.  Prema nezvaničnim informacijama iz NP, pored toga što je na istoj katastarskoj parceli, restoran će koristiti isti sistem za prečišćavanje voda, koji je bio planiran i za hotel.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • NasAleksa 11 mjeseci i 1 nedelja
    a ovi bivsi direktori nikako da se pomire sta tim da su BIVSI
    • 0
    • 2