navigacija Naslovnica Premium

ZBOG BLOKADE RAČUNA

14.11.2017 19:11

DRI o tužbi "Vektre Jakić" protiv Opštine Pljevlja: Pretenciozno je što traži četiri miliona

Brkovićeva firma tražila odštetu radi naknade materijalne štete zbog prinudne naplate poreza

DRI o tužbi "Vektre Jakić" protiv Opštine Pljevlja: Pretenciozno je što traži četiri miliona Pogon "Vektra Jakić" u Pljevljima
Foto: Vijesti Autor: Goran Malidžan

Pravni osnov za tužbu koju je kompanija “Vektra Jakić” krajem prošle godine podnijela protiv Opštine Pjevlja radi naknade materijalne štete zbog blokade računa je nelogičan i pretenciozan. 

To tvrdi  Državna revizorska institucija (DRI) u konačnom izvještaju  o reviziji završnog računa Opštine Pljevlja za 2016.

“Vektra Jakić”, vlasništvo Dragana Brkovića, tužbom je od Opštine tražila odštetu od četiri miliona eura radi naknade materijalne štete zbog blokade računa i prinudne naplate poreza na nepokretnosti. 

Zastupnik “Vektre Jakić” Ranko Grbavac ranije je kazao da su planom reorganizacije, koji je usvojen 2013. a dopunjen godinu kasnije, obuhvaćena i izmirena sva dugovanja prema Opštini, te da sporni porez nije ni prijavljen ni priznat u stečajnom postupku. 

Grbavac se poziva na odluku Opštine Pljevlja kojom je utvrđeno da se preduzećima koja su u planu reorganizacije porez na nepokretnost umanjuje za 50 odsto i tvrdi da lokalna uprava djeluje suprotno dokumentu koji je donijela. 

Iz Opštine Pljevlja, međutim,  odgovaraju da je tužba nerealna i da u trenutku donošenja plana reorganizacije nijesu mogli predvidjeti buduća potraživanja po osnovu poreza na nepokretnost. 

Tvrde i da Opština, donošenjem rješenja o utvrđivanju poreskih obaveza za 2014. godinu i zaključka o prinudnoj uplati, nije nanijela nikakvu štetu “Vektri”, jer obaveza za porez postoji.

Osim tužbe “Vektre Jakić”, protiv Opštine Pljevlja vodi  se 58 parničnih postupaka.

EPCG je tužila Opštinu za iznos od 2.565.964 i dobila spor zbog nezakonito naplaćene ekološke naknade u vrijeme dok je gradom upravljao Filip Vuković. 

Opština treba da isplati i oko 360.000 eura kamate, koja će rasti sve do izmirenja obaveze. 

Opština je tužila EPCG na iznos od 15.000.000 zbog zagađenja životne sredine izazvanog građenjem  sanitarnih kada za skladištenje štetnih materija bez građevinske dozvole na deponiji Maljevac. 

Prvostepenom presudom, usvojen  je tužbeni zahtjev Opštine na iznos od 2.081.199 eura.

Nezadovoljni presudom, Opština i EPCG  uložili su žalbu i postupak je u toku. 

Iz EPCG su “Vijestima” ranije  kazali da će “blagovremeno odlučiti da li će pokrenuti postupak prinudne naplate ili će  sačekati da se pravosnažno okonča i spor po tužbi Opštine Pljevlja”.

Platili više od 62.000 eura kamate u sporu sa firmom "Ving"

Koliko neblagovremeno plaćanje izlaže dodatnom trošku opštinski budžet, pokazuje i spor koji je preduzeće “Ving” vodilo protiv lokalne uprave. 

Na odnosu pravosnažne presude, kompaniji je isplaćeno 81.453 eura - za troškove kamate 62.082 eura,  zateznu kamatu 15.301 i troškove postupka 4.069  eura. DRI je preporučila Opštini da poštuje obaveze iz zaključenih ugovora i pravosnažnih odluka nadležnih organa i izbjegne neekonomično trošenje budžetskih  sredstava u postupku prinudne naplate potraživanja.

U toku je i postupak koji Opština Vodi protiv “Rudnika uglja” na iznos 5.067.475 eura. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (3 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.