Odbornici odlučuju o novim imenima ulica: Ujević, Mokranjac i Pekić u Zagoriču

Trg oko spomenika Svetom Petru Cetinjskom, nakon što to odobri Skupština Glavnog grada, nosiće naziv Univerzitetski trg
231 pregleda 3 komentar(a)
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: ARHIVA „VIJESTI”
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: ARHIVA „VIJESTI”
Ažurirano: 12.12.2016. 07:29h

Trg oko spomenika Svetom Petru Cetinjskom, nakon što to odobri Skupština glavnog grada, nosiće naziv Univerzitetski trg.

Univerzitetski trg će se zvati područje oko spomenika Svetom Petru Cetinjskom oko kružnog toka, kod poslovnog centra “Kruševac” prema Univerzitetu Crne Gore, južno od “profesorskih zgrada” sa spomenikom u centralnom dijelu trga. Davanjem naziva Univerzitetski trg, kako se navodi u dopuni odluke o podizanju spomen obilježja, trajno se obilježava značajan događaj - osnivanje Univerziteta, koji je najstarija ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

Glavni grad će, ukoliko dopune odluke budu usvojene, dobiti i ulicu Stevanja Mokranjca u Zagoriču, koja će se prostirati od Ulice Nikole Tesle na sjeveroistok i sjever i planirana je do Ulice Draga Đurovića, u dužini od 250 metara. Mokranjac je čuveni srpski kompozitor i muzički pedagog.

U Zagoriču će ulica, koja će se prostirati od Ulice Nikole Tesle na zapad do Ulice Trifuna Dukića, u dužini od 500 metara, nositi ime revolucionarke i političke djelatnice Stoje Marković.

Jedan od najznačajnijih pisaca južnoslovenske književnosti XX vijeka, romansijer, dramski pisac i filmski scenarista, Borislav Pekić, dobiće ulicu u Zagoriču, dugu 900 metara, koja se prostire od Piperske kod opštinskih stambenih zgrada na sjever, lijevom obalom Morače.

Dio od 270 metara, od Piperske ulice na zapad do ulice za koju je predložen naziv Borislava Pekića, nosiće ime dukljanskog kralja Bodina.

Po jednom od najvećih pjesnika na prostorima bivše Jugoslavije, Tinu Ujeviću, nosiće naziv ulica, duga 700 metara, koja se prostire od Brskutske ulice, sjeverno od groblja Zagorič na sjever i sjeverozapad pored Park šume Zagorič i ide do Starozlatičke na obali rijeke Morače.

Ime narodnog pjevača i Tešana Podrugovića nosiće ulica na Zlatici, koja se prostire od Brskutske ulice na zapad, u dužini od 250 metara.

Dio od 220 metara, koji se prostire od Brskutske ulice na sjeveru i slijepo završava u sredini naselja kod kuće Vujoševića, nosiće ime književnika, teologa i prosvjetitelja Ivana Antuna Nenadića.

Po pjesniku, dramskom piscu i filozofu Stefanu Zanoviću nosiće naziv ulica, dužine 330 metara, koja se prostire od Primorske ulice na sjeverozapad do obale Morače.

Ime vojvode Peja Stanojeva nosiće 250 metara ulice sjeverno od Ulice Anastasa Bocarića, dok će sjeverno od predložene Ulice Peja Stanojeva biti ulica, duga 270 metara, koja će nositi ime ratnika, junaka i kapetana crnogorske vojske Aleksandra Leksa Saičića.

Sjeverno od ulice Vuka Bezarevića na Zlatici, u dužini od 220 metara, prostiraće se ulica koja će nositi ime ljekara i prevodioca dr Jovana Kujačića, dok će sjeverno od Ulice Jovana Kujačića ulica od 180 metara koja se slijepo završava, nositi ime hroničara i književnika Ilije Zlatičanina.

Sjeverno od Ulice Ilije Zlatičanina, u dužini od 180 metara, nalazi se ulica koja će ime dobiti po narodnom heroju i učesnici NOB-a Dobrili Ojdanić, dok će ulica u Murtovini, koja se prostire od Mosorske na sjever i sjeverozapad do rodne kuće Stefana Nešova Belojevića, u dužini od 400 metara, nositi ime revolucionara Stefana Nešova Belojevića.

U okviru DUP-a “Kakaricka gora”, ulica koja se prostire od Ulice ratnih veterana na istok brdom Kakaricka gora pored Ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci i izlazi na regionalni put Podgorica- Kuči, nosiće ime vojvode Drekala. Ulica će biti dužine 500 metara.

Bonus video: