Tender za radove na tvrđavi Ribnica: Zidaće i urušene djelove bedema

Tenderskom dokumentacijom je predviđena i restauracija partija šetnice i ostalih bedemskih zidova tvrđave Ribnica
218 pregleda 1 komentar(a)
tvrđava Ribnica, Foto: Savo Prelević
tvrđava Ribnica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.09.2016. 17:37h

Glavni grad je raspisao tender za konzervatorske radove na tvrđavi Ribnica, vrijedan 55.000 eura.

Izabrani izvođač će raditi rekonstrukciju obrušenih nedostajućih partija bedemskog istočnog zida tvrđave i nadziđivanje očuvanih bočnih partija, u punoj debljini po uzoru na postojeći.

Tenderskom dokumentacijom je predviđena i rekonstrukcija, odnosno zidanje obrušenih partija, istočnog bedema od prikupljenog i pripremljenog originalnog kamena ili novog kamena iste strukture i obrade. Rekonstruisani zid , kako se navodi, treba da se direktno naslanja na potporni armirano-betonski zid, koji nije vidljiv.

Radovi predviđaju i restauraciju partija šetnice i ostalih bedemskih zidova tvrđave Ribnica, koje, kako se navodi, treba uraditi i zidati u svemu po uzoru na postojeće zidove, “po recepturi i uputstvu konzervatora projektanta i rukovodioca konzervatorskih radova, poštujući prvobitni slog, opus i eventualnu numeraciju kamenih blokova na mjestima gdje je izvršena demontaža”.

U okviru konzervatorskih radova, planirano je i fugovanje rekonstruisanih, restauriranih i postojećih zidova.

Dokumentacijom je predviđena i zaštita gornjih površina bedema takozvanom „konzervatorskom kapom“ koja sprečava prodor vode u strukturu bedema uz formiranje takozvane konzervatorske kaskadne linije. Planirana je i nabavka i ugradnja olovnih traka za obilježavanje spojnice, koja razdvaja dva dijela zidova, postojeći od rekonstruisanog i restauriranog.

Izvođač će u sklopu pripremnih radova, biti dužan da čisti ostatke postojećih zidova tvrđave i stijenskih površina Ribnice od rastinja i korova.

Izvođač će biti zadužen i za oslobađanje njihovog podnožja od urušenog kamenog materijala i rastinja, radi omogućavanja planiranih sanacionih radova i ponovne ugradnje istog materijala.

Radovi, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, uključuju i pažljivu demontažu recentnih djelova zidova, čišćenje i privremeno skladištenje kamenih blokova, degradiranih, destabilizovanih i očišćenih partija zidova, koji su skloni padu, uz njihovo razvrstavanje, čuvanje i pripremu za ponovnu ugradnju.

Izvođač će u okviru pripremnih radova, morati da radi i identifikaciju, čišćenje i prikupljanje kamenih blokova i sitnijeg kamenog materijala obrušenih djelova zidova, da ih iznosi i priprema za ponovnu ugradnju.

U dokumentaciji se navodi da će u sklopu zemljanih radova, izabrani izvođač biti zadužen za iskop temeljne jame za potporne zidove u materijalu različitih kategorija.

Da bi se radovi izvršili u odgovarajućim vremenskim uslovima rok za dostavljanje ponuda je 22 dana od dana objavljivanja tenderske dokumnetacije.

Javno otvaranje ponuda održaće se 26. 09. u 12:30 sati, u prostorijama Glavnog grada u Njegoševoj 13.

Bonus video: