Ivanović: Režimu su i Hojt Ji i Johanes Han lobisti "Vijesti"

Bez kvoruma jer nijesu došli poslanici DPS-a i po jedan iz SNP-a i DF-a
5 komentar(a)
Odbor za politički sistem, Foto: Skupština
Odbor za politički sistem, Foto: Skupština
Ažurirano: 27.07.2016. 05:55h

Konsultativno saslušanje skupštinskog Odbora za politički sistem o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o medijima nije održano, zbog nedostatka kvoruma.

Odbor je na prethodnoj sjednici jednoglasno donio odluku da održi saslušanje, na koje će biti pozvani predstavnici institucija, organizacija i medija.

Sala je juče bila prepuna, ali potpredsjednica Odbora Snežana Jonica (SNP) saopštila je da saslušanja neće biti, jer niko od poslanika DPS-a nije došao.

“Izvinjavam se jer, iako ste kasno juče dobili poziv, danas ste došli u ovolikom broju da biste ovdje čuli vaš stav. Na prethodnoj sjednici smo jednoglasno usvojili odluku o konsultativnom saslušanju, što znači da smo svi htjeli da čujemo mišljenje struke, ali očigledno pojedini danas nijesu imali volje za to”.

Sjednici nijesu prisustvovali poslanici DPS-a Milorad Vuletić, Husnija Šabović, Marta Šćepanović, Veljko Zarubica, Šefkija Murić, ali i Danijela Marković (SNP) i Veljko Vasiljević (DF).

Pored Jonice, na saslušanje su došli Rifat Rastoder (SDP), Draginja Vuksanović (SDP), Vladislav Bojović (DF) i Slaven Radunović (DF).

Šćepanovićeva je za “Vijesti” ocijenila da je skupštinska rasprava od prekjuče pokazala da ne postoji konsultativno saslušanje koje će uspjeti da poboljša predloženi tekst zakona. “Smatramo da je za donošenje Zakona o medijima neophodna jedna šira rasprava, neophodno učešće svih relevantnih subjekata”. Istakla je da u Odboru ima pet poslanika DPS-a, što znači da i bez njih to tijelo može da ima kvorum.

Šćepanovićeva je prekjuče tokom rasprave u Skupštini kazala da zakon nije rađen u skladu sa “demokratskim principima” i da se njime pokušava staviti državni novac na raspolaganje pojedinim medijskim koncernima.

Predsjednik Skupštine Darko Pajović tada je rekao da zakon “koristi samo koncernu 'Vijesti'“ i da ga podržavaju samo pojedinci i nevladine organizacije koji su u njegovoj funkciji.

Predlog izmjena i dopuna Zakona o medijima uradili su, u okviru političkog sporazuma, Rifat Rastoder, Dritan Abazović (URA) i Zoran Miljanić (Demos).

Ivanović: Režimu su i Hojt Ji i Johanes Han lobisti “Vijesti”

Direktor “Vijesti” Željko Ivanović, koji je bio pozvan na konsultativno saslušanje, ocijenio je da cijela situacija ukazuje da režim nema namjeru da prekine sa diskriminacijom nezavisnih medija:

“Čitava papazjanija oko usvajanja novog Zakona o medijima je samo razgolitila poznatu činjenicu da režim nema namjeru da prekine sa diskriminacijom nezavisnih medija, niti mu pada na pamet da stvori jednake uslove za sve na medijskom tržištu, što je bila intencija predloženih izmjena. I da bi DPS odbranio dosadašnju praksu i politiku koju su kritikovali zvaničnici i Brisela i Vašingtona, on je preko svoje propagande u koji se sada uklapa sjajno i DF, digao galamu da 'Vijesti' traže privilegovan položaj. Ispalo je po režimskim poslanicima da su osim NVO aktivista, koji traže promjene medijskih zakona iz pomenutih i drugih razloga, i Hojt Ji i Johanes Han lobisti 'Vijesti'. Ali, mi smo ovih 10 godina preživjeli uz nezapamćenu diskriminaciju i progon, tako da nam je sada mnogo lakše da izguramo pod istim uslovima narednih 10 godina. A DPS neka nastavi sa 'Pinkom' i 'Pobjedom' da brani državu od spoljnjeg i unutrašnjeg neprijatelja”.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: