Štajnaker uručila studijskom programu za njemački jeziik sedam ormara za seminarsku biblioteku

“Germanistika i učenje njemačkog jezika imaju veliku budućnost u Crnoj Gori što pokazuje interesovanje za njegovo izučavanje na čemu sam veoma zahvalna. Zadivljena sam kako studenti dobro znaju njemački jezik, čak i oni koji nikada nijesu bili u našoj zemlji”, kazala je Štajnaker
118 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2016. 13:17h

Njemačka ambasadorka Gudrun Štajnaker uručila je studijskom programu za njemački jezik i književnost u Nikšiću sedam ormara za seminarsku biblioteku, vrijednosti 1.800 eura.

Kao njen lični poklon ambasadorka je pomenutom studijskom programu uručila 24 knjige Majersovog enciklopedijskog rječnika i 15 Geteovih djela, koja su poklon iz Njemačke jednog od predstavnika Ministarstva pravde

“Germanistika i učenje njemačkog jezika imaju veliku budućnost u Crnoj Gori što pokazuje interesovanje za njegovo izučavanje na čemu sam veoma zahvalna. Zadivljena sam kako studenti dobro znaju njemački jezik, čak i oni koji nikada nijesu bili u našoj zemlji”, kazala je Štajnaker i zahvalila se na saradnji zaposlenima na Filološkom fakultetu uvjerena, kako je kazala, da je germanistika u najboljim rukama.

Ambasadorka je uručila stipendije studentima germanistike za ljetnje kurseve njemačkog jezika u trajanju od mjesec dana, koje dodjeljuje Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD). Stipendije su dobili Ivana Komnenović, Petar Pejović, Nikoleta Perić, Slađana Raičković, Elma Kajević, Majda Cindrak, Milan Jovanović i Jelena Topović.

Prema njenim riječima glavni zadatak DAAD-a je finansijsko podržavanje akademskih veza sa inostranstvom, prije svega putem razmjene studenata i naučnika.

“To će biti odlična prilika da bolje naučim njemački jezik, koji nijesam učila prije nego što sam upisala fakultet, da upoznam novu zemlju i nove ljude”, kazalaje Slađana Raičević.

Rukovodilac studijskog programa za njemački jezik i književnost i prodekanica za međunarodnu saradnju i nauku Jelena Knežević kazala je da DAAD-ove stipendije omogućavaju studentima da tokom ljeta borave u inostranstvu i izučavaju njemački jezik.

Pomenuti studijski program postoji od 2004.godine i prema riječima Knežević veliko je interesovanje studenata za izučevanje njemačkog jezika, a interesovanju je doprinijelo i to što se taj jezik sve više izučava i u osnovnim školama.

“Jedan od razloga je i što je studentima omogućeno da jezik izučavaju na njemačkom govornom području”, kazala je Knežević.

Ove godine studijski program za njemački jezik upisaće 25 budžetskih i 20 samofinansirajućih studenata, a Knežević je kazala da očekuju i studente iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koji već godinama upisuju njemački jezik na nikšićkom fakultetu.

Odlazeća ambasadorka posjetila je i NVO “Alfa centar” sa kojom je za vrijeme njenog mandata imala veoma dobru saradnju.

Galerija

Bonus video: