Kiša je stala onoga trenutka kada je litija krenula ulicama Nikšića

Litiju su predvodili miitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i Ternopoljsko i Kremenjecki Sergije, episkopi, zahumsko hercegovački i primorski Grigorije, australijsko novozelandski Irinej, budimljansko nikšićki Joanikije, niški Jovan, pakračko slavonski Jovan, brojni arhijereji, sveštenstvo i monaštvo
598 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2016. 18:52h

Sve je podsjećalo na 1996.godinu kada su prvi put ulicama Nikšića pronešene mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

I ovog 12. maja padala je kiša, koja je stala onoga trenutka kada je litija, u pratnji više hiljada građana, krenula ulicama Nikšića.

Litiju su predvodili miitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i Ternopoljsko i Kremenjecki Sergije, episkopi, zahumsko hercegovački i primorski Grigorije, australijsko novozelandski Irinej, budimljansko nikšićki Joanikije, niški Jovan, pakračko slavonski Jovan, brojni arhijereji, sveštenstvo i monaštvo.

Episkop budimljansko nikšićki je podsjetio na prvu litiju, veliku kišu i narod koji je dočekao mošti sveca, kao i na Amfilohijevu izjavu da je dobro što je pala kiša da "spere naše grijehe, da se Bogu i jedni drugima približimo".

"Poslije 20 godina opet nas je orosila, nešto manje. Nadamo se da smo uznapredovali duhovno", kazao je Joanikije.

Mitropolit Sergije je podsjetio na trenutna dešavanja u Ukrajini, na podjele, stradanja crkve, bratoubilački rat.

"Vjerujemo da se kroz svenarodno pokajanje možemo vratiti Bogu, dobiti njegov blagoslov i izmiriti se jedni sa drugima. Naš narod i naša crkva moleći se tako molimo se sa ljubavlju i za one koji su protiv nas i neprijatelji vjere i crkve, bez zlobe i mržnje, sa željom da se izmire sa Bogom i da budemo jedno", kazao je Sergije.

On je nikšićkoj Sabornoj crkvi poklonio kopiju ikone Presvete bogorodice Počajevske, koja se nalazi u Uspenskoj Počajevskoj lavri.

Litiji su prisustvovali ambasadori Ruske federacije Sergej Gricaj i Srbije Zoran Bingulac, predstavnici Vlade Srbije Miroljub Radosavljević i Jovana Stojinović i Republike Srpske Dragan Davidović, kao i bivša ambasadorka Ukrajine u Crnoj Gori Oksana Sljusarenko i ruski bokser i poslanik u Dumi Nikolaj Valujev.

Svečanom litijom završena je tradicionalna duhovno-kulturna manifestacija "Dani Svetog Vasilija Ostroškog" koju organizuje Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Nikšić i tokom koje je od 3.maja oranizovano više kulturno-duhovnih programa.

Ukoliko bude usvojena inicijativa nikšićkog Odbora Demokrata naredne godine 12.maj, slava nikšićke Saborne crkve, ali i grada, obilježavaće se kao Dan zaštitnika grada.

Vasilije Ostroški (Jovanović), koji je na rođenju dobio ime Stojan, rođen je 28. decembra 1610. godine u selu Mrkonjići u Hercegovini, a zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenija presvete Bogorodice. U manastir Ostrog došao je nakon razaranja manastira Tvrdoš gdje je živio i radio kao arhijerej. Mitropolit hercegovački postao je 1639.godine. Umro je 1671. godine, a zbog svojih isceliteljskih moći proglašen je za sveca. Njjegove mošti čuvaju se u Vavedenjskom hramu, u Gornjem manastiru.

Galerija

Bonus video: