Ošugalo se 79 ljudi, devetoro imalo polnu bolest

U izvještaju Instituta za javno zdravlje piše da su tri pacijenta preminula od gripa...
442 pregleda 10 komentar(a)
šuga, Foto: Shutterstock.com
šuga, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.04.2016. 05:49h

Više od 22.000 ljudi je oboljelo, a četvoro i umrlo od zaraznih bolesti prošlog mjeseca, iako tokom marta nije registrovana epidemija.

U mjesečnom izvještaju Instituta za javno zdravlje piše da su tri pacijenta preminula od gripa, a jedan od enterokolitisa (upala tankih i debelog crijeva), izazvanog bakterijom “klostridijum dificile”. Od enterokolitisa izazvanog tom bakterijom prošlog mjeseca oboljelo je ukupno 14 osoba.

U dokumentu piše da je Institutu prijavljena ukupno 22.061 osoba oboljela od zaraznih bolesti, od kojih je većina (20.117) imala akutne respiratorne infekcije.

S druge strane, prijavljeno je 876 oboljelih od gripa i 1.068 od ostalih zaraznih bolesti.

Epidemiolozi tvrde da je u martu registrovano 814 pacijenata oboljelih od varičele, 79 od skabijesa (šuge) i 19 od infektivne mononukleoze. Od crijevnih zaraznih bolesti oboljelo je 57, od parazitarnih 88, dok nijesu zabilježeni slučajevi vektorskih bolesti.

Polna bolest registrovana je u martu kod devet osoba, od kojih je petoro imalo hlamidiju, a troje hepatitis B.

Izvještaj pokazuje da su registrovana i dva pacijenta oboljela od bruceloze (takozvana Maltska groznica), koja se prenosi sa domaćih životinja (goveda, ovaca, koza, svinja).

Obolijevanje od zaraznih bolesti prijavile su zdravstvene ustanove iz 21 opštine, dok nije bilo prijava iz Gusinja i Petnjice.

Bonus video: