Potpisan Memorandum: Gradiće se 12 stanova za socijalno ugrožene

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da je projektom predviđeno rješavanje stambenog pitanja za 12 porodica, od čega su dvije porodice djece bez roditeljskog staranja iz Dječijeg doma Mladost
457 pregleda 1 komentar(a)
Klaus Mok, Kemal Purišić i Zorica Kovačević, Foto: PR Centar
Klaus Mok, Kemal Purišić i Zorica Kovačević, Foto: PR Centar
Ažurirano: 26.12.2018. 14:38h

Predstavnici Opštine Danilovgrad, Ministarstva rada i socijalnog staranja i njemačke organizacije Help potpisali su Memorandum o saradnji, kojim je predviđena izgradnja 12 stanova za socijalno ugrožene, a vrijednost projekta je oko 185 hiljada eura.

Help je projekat, koji će biti sproveden naredne godine, prijavila kod njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, kroz Pakt stabilnosti za jugoistočnu Evropu.

Taj resor će obezbijediti 94,8 hiljada eura, Opština Danilovgrad 60 hiljada eura i Ministarstvo rada i socijalnog staranja 30 hiljada eura, prenosi PR Centar.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da je projektom predviđeno rješavanje stambenog pitanja za 12 porodica, od čega su dvije porodice djece bez roditeljskog staranja iz Dječijeg doma Mladost.

"Poslije rata, ovo je prvi put da imamo izgradnju 12 stanova za potrebe socijalnih slučajeva. Projekat će doprinijeti da postojeći stanari zgrade u kojoj radim 12 stanova imaju pristojne uslove za život. Regulisaćemo krovnu konstrukciju, ako bude mogućnosti i fasade. Nadam se da ćemo za par mjeseci biti u prilici da zajednički uručimo ključeve", rekla je Kovačević.

Prema njenim riječima, na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta donesena su sva dokumenta koja su potrebna za realizaciju projekta, kao što je Strategija socijalnog stanovanja i Pravilnik.

Kovačević je rekla da će ovih dana formirati Komisiju od predstavnika svih parlamentarnih stranaka u lokalnom parlamentu.

Kako je navela, žele da na transparentan i pošten način izvrše raspodjelu deset stanova, a dva stana će Ministarstvo raspodjeliti u saradnji sa Centrom za socijalni rad.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purušić, kazao je da taj resor rado pomaže projekte koji mogu da obezbijede bolji život za građane sa lošim socijalnim statusom.

„U okviru projekta smo obezbijedili novac da izgradimo dva stana za djecu koja će napustiti Dječiji dom Mladost“, naveo je Purušić.

Kako je kazao, trend u politici tog resora je da djecu bez roditeljskog staranja socijalizuju u lokalnoj zajednici kako bi oni bili osposobljeni za samostalan život u društvu.

„Trudićemo se sa našim socijalnim partnerima da toj djeci obezbijedimo i radni angažman i mogućnost da se potpuno integrišu u lokalnu zajednicu“, poručio je Purišić.

Regionalni koordinator Help-a, Klaus Mok, kazao je da je ta organizacija ponosna što učestvuje u takvom projektu. „Radujem se što će ovi ljudi moći da se usele u nove domove“, istakao je Mok.

Bonus video: