Baković: U nekoliko slučajeva utvrđena tortura i drugi oblici zlostavljanja u uhapšenih

U Istražnom zatvoru Podgorica smješteno je 268 lica, a njegov kapacitet je 370. U podgoričkom zatvoru za kratke kazne smješteno je 101 osuđeno i prekršajno kažnjeno lica, a njegov smještajni kapacitet je za 175 lica
1 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Šućko Baković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.04.2016. 12:29h

U crnogorskim zatvorima i policijskim prostorijama za zadržavanje nema sistematske torture, ocijenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Ombudsman je ovo konstatovao na osnovu razgovora sa licima lišenim slobode, pritvorenim licima i saznanjima djelovanjem Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture.

“U nekoliko slučajeva, međutim, utvrđena je tortura i drugi oblici zlostavljanja (nečovječno i ponižavajuće postupanje), kao i drugo nezakonito postupanje prema licima lišenim slobode”, navodi se u Izvještaju o radu Zaštitnika za prošlu godinu

Prema podacima Uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) krajem 2015.godine, u toj ustanovi je bilo smješteno 1131 pritvorenih, osuđenih i prekršajno kažnjenih lica, a ukupni smještajni kapaciteti obezbijeđeni su za 1350 lica.

U Istražnom zatvoru Podgorica smješteno je 268 lica, a njegov kapacitet je 370. U podgoričkom zatvoru za kratke kazne smješteno je 101 osuđeno i prekršajno kažnjeno lica, a njegov smještajni kapacitet je za 175 lica.

U Kazneno popravnom domu (KPD Podgorica), kao najvećoj organizacionoj jedinici ZIKS-a, smješteno je 659, a njegov kapacitet je 650 lica.

U zatvoru Bijelo Polje (Istražni zatvor i Zatvor za kratke kazne) smješteno je 97 lica, a njegov kapacitet je za 160 osoba. U Istražnom zatvoru smješteno je 30, a kapacitet je za 80 osoba. U Zatvoru za kratke kazne smješteno je 67, a kapacitet je za 80 lica.

Prošle godine izvršena je rekonstrukcija i potpuno su opremljene dvije prostorije za vjerske obrede i prostorije za porodične posjete u Zatvoru za kratke kazne Bijelo Polje.

“U Istražnom zatvoru u Bijelom Polju stanje je poboljšano, ali još nije zadovoljavajuće i postoji potreba unapređenja smještajnih uslova. Adaptirana su kupatila, urađena je nova rasvjeta i izvršena izolacija od vlage”, navodi se u Izvještaju Zaštitnika.

U Istražnom zatvoru Podgorica napravljena su još dva kruga za šetnju, tako da je sad na raspolaganju sedam krugova. “U svim krugovima postavljene su rampe za potrebe osoba sa invaliditetom. Renovirana je i upodobljena potrebama prostorija za dječje posjete, kao i stacionar”.

U KPD Podgorica izvršena je adaptacija prijemnog odjeljenja, prostorija za tretman, prostorija za boravak osuđenih lica u „A“ paviljonu, dvije prostorije za bračne posjete, prostorija za porodične posjete u ženskom odjeljenju, ambulante u svim organizacionim jedinicama.

Kako se navodi, izvršena je adaptacija kupatila u prizemlju i na spratu „B“ paviljona u poluotvorenom odjeljenju.

Bonus video: