Nema zlata, kamena ima neograničeno

Geološki zavod želi da utvrdi značaj postojećih i napuštenih ležišta mineralnih sirovina i pojava
858 pregleda 7 komentar(a)
kamen, Foto: Savo Prelević
kamen, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.03.2016. 07:45h

Zavod za geološka istraživanja priprema projekat čiji je cilj da utvrdi značaj i kapacitet postojećih i napuštenih ležišta mineralnih sirovina i pojava, kao i definisanje potencijalnih prostora za dokazivanje novih rezervi nedovoljno istraženog bogatstva u Crnoj Gori.

Nalazi Geološkog zavoda trebalo bi da omoguće predstavnicima lokalnih samouprava da na najbolji način prezentuju resurse i mogućnosti njihove valorizacije investitorima zainteresovanim za ulaganja.

"Boksit, ugalj, olovo i cink su mineralne sirovine od strateškog značaja, ali u geološkoj građi terena Crne Gore učestvuju karbonatne stijene sa preko 70 odsto, zbog čega se smatra taj resurs, maltene, neograničenim", kazala je "Vijestima" inženjerka geologije i koordinatorka projekta Božica Jovanović.

Karbonatne sirovine se većinom koriste za proizvodnju tehničko-građevinskog i arhitektonsko-garđevinskog (ukrasnog) kamena.

"Što se tiče infrastrukture i izgradnje objekata, to je neophodna mineralna sirovina”, dodala je Jovanović.

Prema njenim riječima, dosadašnja geološka istraživanja utvrdila su da u crnogorskim opštinama postoji oko 30 vrsta mineralnih sirovina, koje su raspoređene na oko 500 lokaliteta.

"Mineralne sirovine imaju različiti stepen istraženosti i ekonomski značaj. Recimo, u Bjelopavlićima postoje nekoliko ležišta građevinskog i arhitektonskog (ukrasnog) kamena: Klikovače, Vinići, Maljat, Suk, Jovanovići, Radujev krš, Visočica i Kriva ploča", navela je Jovanović.

Ekonomski i tehnološki napredak svake države kao i lokalnih zajednica, kako je napomenula, u velikoj mjeri zavisi od upotrebe mineralnih sirovina i resursa.

“Bogatstvo mineralnim resursima i njihova valorizacija moglo bi da bude jedan od osnovnih preduslova za razvoj lokalnih zajednica. Mi smo tek u pripremnoj fazi ovog projekta, a njegova realizacija zavisiće od dogovora sa predstavnicima opština. Radiće se parcijalno, a najvjerovatnije će se krenuti od sjevernog dijela koji ima mineralne sirovine čija bi valorizacija privukla potencijalne investitore, čija bi ulaganja doprinijela ekonomskom razvoju opština u sjevornom dijelu”, dodala je Jovanović.

Ona je navela da im je vrlo bitno u ovoj fazi da čuju i kakva su interesovanja u lokalnim samoupravama.

“Na teritoriji opštine Podgorica, takođe, imamo ležišta tehničko-građevinskog kamena, koncesija postoji za lokaciju Potoci (Bioče), kao i rezerve šljunka i pijeska, glaciofluvijalnog i aluvijalnog porijekla u Zetskoj ravnici”, dodala je Jovanović.

Što se tiče uglja, u Crnoj Gori postoji kao resurs mrki i mrko-lignitski ugalj u okviru beranskog i pljevaljskog ugljenog basena.

“Određene rezerve bentonita (vrsta gine-prim. aut), koji nalazi primjenu u nekoliko različitih grana industrije, postoje na teritoriji Paštovačke gore i okolini Šavnika. Na širem području prostora Ulcinja javlja se više lokaliteta koji su izgrađeni od kvarcnih pijeskova, a koji su na osnovu dosadašnjih istraživanja izdvojeni kao potencijalni prostori i imaju primjenu u livarstvu, metalurgiji i za druge industrijske potrebe. Zbog nečistoća u u kvarcnim pijeskovima potebna je upotreba tehnoloških procesa kojima bi se povećao sadržaj SiO2”, dodala je Jovanović.

Ležišta olova i cinka su Šuplja stijena kod Pljevalja i Brskovo, kod Mojkovca.

“Shodno geološkim uslovima i metalogenetskim kriterijumima, ne mogu se očekivati pojave zlata u Crnoj Gori koje bi imale neki ekonomski značaj. Rezerve bakra u ležištu Varine na području Pljevalja nisu isplative za eksploataciju”, navela je Jovanović.

Prave bazu podataka i posebne karte mineralnih sirovina

U okviru projekta prikupiće se podaci koji će predstavljati polaznu osnovu za planiranje proizvodnje i snabdijevanje mineralnim sirovinama na nivou države i na nivou lokalnih zajednica.

“Planiranim radovima biće obrađeni podaci neophodni za formiranje baze podataka, koja će se moći ažurirati, revidirati i prilagoditi planiranim potrebama države, lokalnih zajednica i drugih institucija, kao korisnika”, kazala je Jovanović.

Stvaranje zajedničkog informacionog sistema trebalo bi svim učesnicima da omogući efikasnije upravljanje resursima mineralnih sirovina. Planirana je i izrada posebne karte na kojoj će biti prikazana pozicija ležišta, aktivnih i napuštenih, kao i pojave koje su nedovoljno istražene ili nemaju perspektivu...

“Analizom te karte biće moguće predvidjeti slobodne prostore na kojima nema interesa ostalih korisnika, a na kojima postoje perspektivni prostori za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina”, zaključila je Jovanović.

Bonus video: