Sahranjena Ajsela Šutković Agović: Tužilaštvo čeka dodatne analize

Tražićemo odgovornost, jer je nevjerovatno da u 21. vijeku zdrava trudnica tek onako umre, kazao je član porodice pokojnice
379 pregleda 19 komentar(a)
Ajsela Šutković Agović, Foto: Privatna arhiva
Ajsela Šutković Agović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.03.2016. 07:08h

Obdukcioni nalaz pokojne Ajsele Šutković Agović nije još završen, jer se čekaju dodatne, mikroskopske analize.

“Vijesti” saznaju da će kompletan nalaz, koji bi trebalo da odgovori koji je uzrok smrti porodilje, biti gotov za 10 do 15 dana i proslijeđen Osnovnom državnom tužilaštvu.

Obdukciju pokojne Rožajke uradili su vještak sudske medicine Nemanja Radojević i patolog Tanja Nenezić prije dva dana u KCCG.

U prisustvu nekoliko stotina članova porodice, sugrađana i prijatelja, na Agovskom groblju u Rožajama juče je sahranjena porodilja, koja je umrla dva dana nakon što je rodila zdravog dječaka.

Ajsela je u nedjelju, u 10.30 sati, na ginekološko-akušerskom odjeljenju rožajskog Doma zdravlja, porodila doktorka Azra Lukač Bralić.

Blizak član porodice ispričao je “Vijestima” da je ubrzo ostala bez svijesti, nakon čega je prebačena u beransku Bolnicu gdje je operisana.

I nakon intervencije, ona je, navodno, gubila mnogo krvi, zbog čega je primila između 24 i 30 jedinica te tečnosti.

U ponedjeljak je, u kritičnom stanju, prebačena u KCCG, gdje je i preminula u utorak ujutro, u 4.30 časova.

Porodica sumnja da je Ajsela umrla zbog greške ljekara, ali kažu da će njihovo djelovanje zavisiti od rezultata obdukcionog nalaza.

“Sačekaćemo da nadležni odrade svoj posao i nećemo odustati od rasvjetljavanja okolnosti koje su dovele do ove tragedije. Onda ćemo tražiti odgovornost, jer je nevjerovatno da u 21. vijeku zdrava trudnica, sa urednom trudnoćom, tek onako umre. Ajsela je nedavno položila pravosudni ispit, imala dobar posao, muža. Upravo kada se ostvarila i kao majka, što je bila njena najveća želja, i kada je trebalo da uživa u životu, da se svi radujemo i slavimo, kuće su nam zavijene u crno“, rekao je “Vijestima“ član porodice.

On je kazao da je porodicu izuzetno povrijedilo i to što je objavljeno da je Ajsela mogla biti spašena injekcijom za zaustavljanje krvarenja koja košta 3.000 eura, ali da je novac navodno kasno skupljen.

“Nevjerovatno je da se u našem bolu neko tako grubo poigrava sa notornim lažima. Da je bilo do novca, mi bismo ga stvorili. Ajsela je u KCCG primila više injekcija vrijednih preko 10.000 eura, ali to nije pomoglo. Bilo je prekasno da se greška ispravi“, rekao je izvor “Vijesti“.

Direktor rožajskog Doma zdravlja Hajran Kalač prije dva dana je kazao da je trudnoću vodila izabrana ginekološkinja Almina Dacić.

On je rekao da su, prema njegovim saznanjima, trudnoća i porođaj protekli uredno.

Kalač tvrdi da ministar nije sugerisao zatvaranje porodilišta

Direktor rožajskog Doma zdravlja Hajran Kalač demantovao je da je, prilikom nedavne posjete porodilištu, ministar zdravlja Budimir Šegrt sugerisao da se porođaji više ne obavljaju u toj zdravstvenoj ustanovi.

“Koliko sam shvatio, namjera ministra je da u svim zdravstvenim oblastima bezbjednost građana digne na viši nivo. U proceduri je izrada novog zakona koji će definisati i porođaje, pa će se najvjerovatnije u domovima zdravlja raditi samo hitne intervencije, dok će trudnice na porođaj biti upućivane u opšte bolnice“, kazao je Kalač.

Dok se to ne desi, rožajsko porodilište ima i uslove i zakonsko odobrenje za rad, istakao je Kalač.

Iz Ministarstva juče nijesu odgovorili da li je i zbog čega Šegrt preporučio da se porođaji ne obavljaju u rožajskom Domu zdravlja.

Ajselina smrt izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama, a mnogi u Rožajama kažu da porodilište treba zatvoriti.

“Dokle više? Dokle ćemo zatvarati oči i ćutati o svemu što se dešava u rožajskom porodilištu? Još koliko zdravstveno uništenih beba, mrtvih beba i mrtvih porodilja pa da neko digne glas i pokrene inicijativu da se zatvori to odjeljenje...”, objavila je na Fejsbuku Rožajka koja je „prije pet godina na svojoj koži osjetila nestručnost i nadmenost“ ljekara i osoblja, a čije dijete raste sa cerebralnom paralizom.

Bonus video: