Porto Montenegro stipendira jednog studenta iz Crne Gore

"Stipendija u vrijednosti od 25.000 eura pokriva troškove školarine tokom studija, a osim stipendiranja studija, najbolji kandidat osvaja i mogućnost odrađivanja stručne prakse u kompaniji "Adriatic Marinas""
96 pregleda 9 komentar(a)
Danilo Kalezić, Don Hudspeth, Foto: Siniša Luković
Danilo Kalezić, Don Hudspeth, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 24.02.2016. 13:40h

Predstavnici kompanije "Adriatic Marinas - Porto Montenegro" iz Tivta i američkog koledža "RIT Croatia" iz Dubrovnika, potpisali su u Tivtu Memorandum o saradnji, koji podrazumijeva stipendiranje jednog studenta iz Crne Gore na stručnim preddiplomskim studijama "International Hospitality and Service Management" u Dubrovniku, a čiji će sponzor biti kompanija Porto Montenegro.

Sporazum su potpisali Danilo Kalezić, marketing i PR menadžer Porto Montenegra i Don Hudspeth, dekan RIT Croatia koledža.

"Stipendija u vrijednosti od 25.000 eura pokriva troškove školarine tokom studija, a osim stipendiranja studija, najbolji kandidat osvaja i mogućnost odrađivanja stručne prakse u kompaniji "Adriatic Marinas". Prepoznali smo RIT kao poželjnog partnera, u obrazovanju i razvoju svojih budućih zaposlenih, jer želimo da na ovaj način, i kroz druge projekte društveno-odgovornog poslovanja, ulažemo u obrazovanje u lokalnoj zajednici, i damo šansu mladim, elokventnim, i ambicioznim ljudima da stiču svoje znanje iz različitih oblasti, i dobiju šansu da se oprobaju u radu na projektu Porto Montenegro", kazao je Kalezić.

RIT Croatia jedan je iz međunarodnog lanca koledža američkog "Rochester Institute od Technology", privatnog univerzita osnovanog 1829. godine u američkoj saveznog državi Njujork.

Sa više od 18.600 studenata, 230 studija i kampusima u Americi, Hrvatskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ovaj univerzitet je širom svijeta poznat po obrazovanju usmjerenom na razvoj karijere i ima jedan od najvećih i najstarijih programa stručne prakse.

U Hrvatskoj je taj koledež prisutan kroz RIT Croatia kampuse u Dubrovniku i Zagrebu, gdje studentima nudi tri svjetski priznata američka visokoobrazovna programa koji se u potpunosti izvode na engleskom jeziku: International Hospitality and Service Management, International Business i Information Technology.

"Već 19 godina prisutni smo i u ovoj regiji i tokom tog perioda oko 80 studenata iz Crne Gore diplomiralo je na našem koledžu u Dubrovniku. Oni danas uglavnom drže istaknute pozicije u crnogorskoj ekonomiji, stranim kompanijama koje posluju u ovoj državi, ili u međunarodnim instuticijama", kazao je dekan Hudspeth naglašavajući da program koledža u Dubrovniku "ima vrlo pragmatičan pristup i insistira na prakltičnoj primjeni stečenih znanja".

"Studentima pružamo priliku da iskažu svoju kretaivnost i inovativnost i insistiramo na kritičkom promišljanju i praktičnom riješavanju problema. Posebno nam je drago što smo postali partneri Porto Montenegra koji je je u ovu regiju donio visokokvalitetni turizam i najveće standarde u toj industriji", kazao je Hudspeth, dok je njegova koleginica Irena Ljubišić detaljno predstavila program selekcije studenta iz Crne Gore koji će uz stupendiju Porto Montenegra, školovanje na RIT Croatia koledžu, početi već u septembru.

Rok za prijavu na taj konkurs je 15.mart, a na njega se mogu prijaviti svi kandidati iz Crne Gore koji su u završnom, četvrtom razredu srednje škole ili koji već imaju završenu četvorogodišnju srednju školu.

O svojim iskustvima sa koledža u Dubrovniku govorila je diplomac RIT Croatia iz 2005., Elena Ljiljanić, Tivćanka koja je bila među prvim diplomcima tog koledža iz Crne Gore, a koja je sada PR i marketing menadžer hotela "Regent Porto Montenegro" u Tivtu.

"Ono što mi je RIT dao jeste način gledanja na poslovne izazove – da prepoznamo novi prostor na tržištu koji treba iskoristiti. Meni lično, a vjerujem i dosadašnjim studentima, bio je vrlo važan međunarodni karakter, tip stečenih znanja i vjestina, mreža renomiranih kompanija – partnera koji su nama predstavljali prvi dodir sa poslovnim svijetom, brojne mogućnosti kada je u pitanju praksa, kako na regionalnom tako i na svjetskom nivou", istakla je Ljiljanić dodajući da je jedna od najvećih prednosti tog univeriteta u njegova "Alumni mreža" koja je rasprostranjena po cijelom svijetu.

Bonus video: