DMEN: Prema belgijskom istraživanju CG je na posljednjem mjestu po kvalitetu vazduha

Predsjednik DMEN-a Miodrag Karadžić ističe da je u Belgiji, za razliku od Crne Gore, vijest o kvalitetu vazduha jako značajna i da joj institucije kao i javno mnjenje pridaju veliku pažnju
13 komentar(a)
Ekologija, Foto: Obrad Pješivac
Ekologija, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 11.02.2016. 13:34h

Iz Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN) ističu da koliko je opravdana priča nevladinih organizacija u Crnoj Gori kada je u pitanju aerozagađenje najbolje pokazuju podaci do kojih su došli posredstvom prijatelja iz Belgije.

„Na glavnim vijestima flamanske televizije nedavno je saopštena informacija kako je Belgija pretposlednja po kvalitetu vazduha u Evropi od 41. zemlje, koliko je učestvovalo u istraživanju. Naglasilo se i to kako je od nje jedino gora - ekološka država Crna Gora“, nalazi se u saopštenju za javnost koje je potpisao predsjednik DMEN-a Miodrag Karadžić.

On ističe da je u Belgiji, za razliku od Crne Gore, vijest o kvalitetu vazduha jako značajna i da joj institucije kao i javno mnjenje pridaju veliku pažnju.

„Ovakva informacija sigurno nije sjajna promocija za naš turizam i čistu prirodu. Informacija dolazi u periodu planiranja industrijskih objekata kao što su drugi blok Termoelektrane u Pljevljima i spalionice otpada u Nikšiću. Po nama informacija dolazi u pravo vrijeme jer je država još uvijek u mogućnosti da obustavi gradnju ovakvih infrastruktiurnih objekata“, istakao je Karadžić uz napomenu da drugi blok Termoelektrane i spalionica mogu dodatno uzrokovati i onako zagađen vazduh u Crnoj Gori.

„Istraživanje na globalnom nivou je napravio američki Jejl univerzitet, pa se u opravdanje ne može uzeti da je sve dio nečije prljave kampanje protiv naše domovine“, zaključio je Karadžić.

Bonus video: