Ispituju zagađenje na Brajićima

CETI ispituje da li je paljenje otpada dovelo do pogoršanja kvaliteta vazduha i zemljišta
667 pregleda 0 komentar(a)
Čest prizor na deponiji, Foto: RTV Budva
Čest prizor na deponiji, Foto: RTV Budva

Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI) iz Podgorice utvrdiće da li je paljenje otpada na deponiji „Stari kamenolom“ na Brajićima dovelo do pogoršanja kvaliteta vazduha i zemljišta. Opština Budva zaključila je sa tom državnom institucijom ugovor, nakon što je CETI prvorangiran na tenderu koji je Opština raspisala po hitnom postupku.

Problem paljenja smeća na deponiji, koja je bila isključivo namijenjena za odlaganje građevinskog otpada, aktuelan je više godina unazad. Naslage smeća koje su odložene i pored zabrana nerijetko su gorjele, a gust dim je znao da kulja danima, nošem vjetrom na sve strane.

„Uprava za inspekcijske poslove obratila se još krajem aprila prošle godine Agenciji za zaštitu životne sredine za pokretanje postupka utvrđivanja štete u životnoj sredini ili neposredne opasnosti od šete na lokaciji za odlaganje građevinskog otpada ‘Stari kamenolom’“, piše na sajtu javnih nabavki Opštine.

Navodi se da je na deponiji došlo do zapaljenja otpada i da se u vazduhu oslobađaju produkti sagorijevanja koji predstavljaju neposrednu opasnost i može imati negativan uticaj na kvalitet vazduha, te predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Opštinski Sekretarijat za komunalno-stambene poslove, zadužen je od Agencije da da izvrši potrebna mjerenja kvaliteta vazduha i zemljišta, nakon čega je Opština i raspisala tender.

Predstavnici Mjesne zajednice Brajići u više navrata su upozoravali javnost na ozbiljnost situacije zbog paljenja otpada na toj deponiji.

Bonus video: