Prvi korak ka izmjeni zakona

Predlog je izradila radna grupa koju su činili poslanice Azra Jasavić i Draginja Vuksanović, novinar Dragoljub-Duško Vuković, član Savjeta RTCG Goran Đurović, zamjenica direktora Agencije za elektronske medije Jadranka Vojvodić i izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc-Prelević
1 komentar(a)
Tea Gorjanc Prelević
Tea Gorjanc Prelević
Ažurirano: 19.11.2015. 07:56h

itički sistem, pravosuđe i upravu danas će razmatrati predlog Akcije za ljudska prava (HRA) o održavanju konsultativne rasprave o potrebi za izmjenama i dopunama Zakona o medijima.

HRA je u julu 2015. predstavila predlog izmjena i dopuna Zakona, kao polazište za razgovor i usaglašavanje.

Predlog je izradila radna grupa koju su činili poslanice Azra Jasavić i Draginja Vuksanović, novinar Dragoljub-Duško Vuković, član Savjeta RTCG Goran Đurović, zamjenica direktora Agencije za elektronske medije Jadranka Vojvodić i izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc-Prelević.

Pored izmjena i dopuna koje bi, kako smatraju predlagači, doprinjele usklađivanju Zakona o medijima sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, radna grupa je predložila i osnivanje sveobuhvatnog Fonda za medijski pluralizam, propisivanje postupaka i kriterijuma za transparentno oglašavanje države u medijima i preciziranje prava novinara u odnosu na osnivače medija.

“HRA se zalaže za neznatne izmjene i znatne dopune Zakona koji, iako krovni zakon za sve medije, nije mijenjan punih 13 godina, za razliku od drugih medijskih zakona. Život u Crnoj Gori nas je nedavno više puta opomenuo na potrebu da se zakonom obezbijedi dosljedna primjena evropskih standarda ljudskih prava na privatnost, zaštitu časti i ugleda i slobodu izražavanja”, saopšteno je iz HRA.

Navodi se da je Evropska komisija u Izvještaju o napretku primijetila da Crna Gora tek treba da postigne punu usklađenost sa praksom Evropskog suda, da obrati posebnu pažnju na davanje smjernica sudstvu o usklađivanju odluka s tom praksom, i da postoji zabrinutost u pogledu transparentnosti i nediskriminacije medija u oblasti oglašavanja državnih institucija.

Bonus video: