Šest NVO saglasne: Bez tolerancije za napad na državne institucije i policijsku torturu

"Da je u Crnoj Gori na vreme počelo da se kažnjava za torturu (npr. nekažnjeno prebijanje zatvorenika u Spužu 2005. i Aleksandra Pejanovića 2008) ne bismo se svi zgražavali nad brutalnim scenama i 2015. godine"
11 komentar(a)
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.10.2015. 15:19h

Crnoj Gori je neophodna dosljedna primjena vladavine prava u odnosu na sve događaje koji su obiljeležili nažalost nasilne proteste u Podgorici u subotu 24.10.2015., navodi se u saopštenju šest crnogorskin nevladinih organizacija. Saopštenje potpisuju Akcije za ljudska prava, Juventas, Centra za ženska prava, Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Crnogorske LGBTIQ Asocijacije „Kvir Montenegro“ i LGBT Forum Progres.

Predstavnici šest NVO smatraju da je neophodno što prije utvrditi identitet svih onih koji su napadom na policiju ali i na druge građane, novinare, privatnu i državnu imovinu izvršili niz krivičnih djela i time pretvorili mirne proteste u nasilne i nezakonite, na štetu većine okupljenih građana i države u cjelini.

"Iako su neposredni počinioci napada na policiju ispred Skupštine pretežno bili maskirani, napadi su dokumentovani brojnim snimcima što bi policiji trebalo da olakša posao. Pozivamo da se procesuiranje ovih lica i njihovih nalogodavaca sprovede hitno i transparentno kako bi se preduprijedila nova krivična djela", navodi se u saopštenju.

S druge strane predstavnici šest nevladinih organizacija, smatraju da napad na policiju ne smije a opravda neproporcionalnu silu od strane državnih službenika. Kao primjeri se navode prebijanje Martinovića, Raičevića, N.N. lica u zlatarskoj ulici kao i druih građana koji nisu pružali otpor. Ti dokumentovani snimci ukazuju na torturu koja je sprovedena na ulicama Podgorice nakon opravdanog razbijanja protesta.

S druge strane, napad na policiju, kao ni bilo šta drugo, ne može da opravda primjenu neproporcionalne sile od strane državnih službenika. Bestijalno prebijanje građanina Martinovića, Raičevica, neidentifikovanih lica u zlatarskoj ulici kao i drugih nenaoružanih lica koja ne pružaju otpor ukazuje na masovnu torturu koja je sprovedena na ulicama Podgorice nakon opravdanog razbijanja protesta.

"Očekujemo da u najkraćem roku državni tužilac utvrdi identitet svih policajaca koji su neposredno učestvovali u tim incidentima, kao i onih koji su naredili ili nisu spriječili ovakvo postupanje i da ih procesuira za kvalifikovano Mučenje. Direktor policije Stojanović treba hitno da pokrene disciplinske postupke protiv svih njemu podređenih službenika koji ga nisu obavijestili o ovom i drugim dokumentovanim slučajevima prekoračenja policijskih ovlašćenja i doveli u situaciju da na konferenciji za štampu pred svjetskom javnošću izjavi da je policija bila ”apsolutno na nivou zadatka”, a ministar Konjević da je ”policija postupala u skladu sa zakonom”. U protivnom, treba da podnese ostavku. Direktor policije, ministar unutrašnjih poslova i Vrhovni državni tužilac u Crnoj Gori 21. vijeka moraju da budu spremni da bestijalno ponašanje policajaca tretiraju kao napad na državu. Da je u Crnoj Gori na vreme počelo da se kažnjava za torturu (npr. nekažnjeno prebijanje zatvorenika u Spužu 2005. i Aleksandra Pejanovića 2008) ne bismo se svi zgražavali nad brutalnim scenama i 2015. godine", navodi se u saopštenju.

Predstavnici NVO-a očekuju da javnost što prije bude obaviještena koja lica su uhapšena zbog napada na policiju kao i koji policajci su procesuirani za prekoračenje ovlašćenja

"Ako Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova ne istraže i sankcionišu postupanje svojih službenika, ministar Konjević i direktor Stojanović treba da snose odgovornost i podnesu ostavke. Na građane apelujemo da sva krivična djela za koja znaju da su izvršena u subotu prijave Osnovnom državnom tužiocu i policiji, a ako su djela izvršili policajci onda obavezno i Savjetu za građansku kontrolu rada policije, tijelu koje je pokazalo da je sposobno za nepristrasno postupanje", zaključuju predstavnici šest NVO.

Bonus video: