Ruski profesor koji je opčinio Kolašince

Šašin je bio i jedini ribolovac koji je ribu skidao s udice i vraćao u vodu. U Kolašin je donio ideje o očuvanju prirodne sredine...
184 pregleda 3 komentar(a)
Nikolaj Lebedinski, Zoran Rakočević, Aleksej Ivanovič Šašin, Foto: Dragana Šćepanović
Nikolaj Lebedinski, Zoran Rakočević, Aleksej Ivanovič Šašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 21.09.2015. 18:38h

Grob poslijeratnog dugogodišnjeg profesora matematike i fizike u kolašinkim školama Rusa Alekseja Ivanoviča Šašina oštetio je zub vremna, pa je njegova popravka neophodna što hitnije.

Inicijativu su nedavno pokrenuli potomci Rusa koji su bili Šašinovi savremenici, prijatelji i nekolicina učenika profesora, kojeg se u gradu na Tari još sa poštovanjem sjećaju. Profesor, koji je umro 1975. godine bio je sin Rusa bjelogardejca koji su prije Drugog svjetskog rata došli u varoš na sjeveru i obogatili je svojim obrazovanjem i kulturom.

Malo je starijih Kolašinca koji se ne sjećaju Rusa, specifičnog po mnogo čemu, koji je tu varoš na mnogo načina zadužio, ali o njegovoj grobnici u Smajilagića Polju, s obzirom da nije imao potomaka, do sada niko nije brinuo.

“Jako mi je stalo da se taj grob obnovi i da se zaštiti od propadanja. Nažalost, sam ne mogu da isfinansiram te radove, pa očekujem da će Kolašinci pomoći i da će im uspomena na profesora Šašina značiti nešto”, kazao je dr Nikolaj Lebedinski, potomak Rusa veterinara, koji je u Kolašinu živio od međuratnog perioda do 60-ih godina prošlog vijeka.

U prikupljanju sredstava za popravke na grobu čuvenog profesora Šašina pomoći će i njegov bivši učenik Vlado Bulatović .

Šašin je, kako pričaju njegovi savremenici, uspio da ostane dosljedan svojim stavovima i da se ne promijeni. Uprkos tome, živio je u skladu sa učenicima, kolegama i komšijama. U tim odnosima, kažu Kolašinci, nije bilo mnogo prisnosti, ali nije falilo poštovanja.

Aleksej Ivanovič je iz Beograda u Kolašin došao 1935. godine. Donio je u crnogorsku provinciju specifične manire, ogromno znanje i tugu za svojom domovinom.

„Bio je elektroinženjer širokog obrazovanja i kulture. Govorio je nekoliko jezika. Njegovi bivši učenici sjećaju se da je tokom cijele školske godine, za razliku od ostalih kolega, ali i od tadašnje prakse, davao opisne ocjene.

Šašin je u Kolašin donio i prva znanja o očuvanju životne sredine. Bio je u to vrijeme jedini ribolovac koji je ribu skidao s udice i vraćao u vodu. Predlagao je mještanima da umjesto pucanja u životinje, kupe fotoaparate.

“Šašin je obogatio Kolašin, iako to sve što je znao nije iskorišteno na najbolji način... Na znam nijednog drugog čovjeka, koji je stranac, a koji je, uopšte se ne trudeći, opčinio Kolašince“, kaže njegov bivši učenik Zoran Rakočević.

Bonus video: