Vodič spasio švedske turiste od divlje svinje

"Vidjeli smo je kako pada nedaleko ispred nas u pijesak. Vodič nas je umirio pa nije bilo mnogo panično. Čak je stao ispred nje i napravio fizičku barijeru kako bi mi prošli. U svakom slučaju avantura je viša od očekivane", kažu mladi Šveđani Gabrijela Vedin i Kristofer Helgren
129 pregleda 12 komentar(a)
Švedski turisti, kanjon Nevidio, Foto: Obrad Pješivac
Švedski turisti, kanjon Nevidio, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 21.07.2015. 15:25h

U susret pola vijeka od osvajanja kanjona Nevidio, vjerovatno se ne zna ni približno tačan broj onih koji su ga od tada pohodili.

Sigurno je da je svako od njih ispričao prelijepu priču o ljepotama i ogromnim količinama adrenalina koje su se slivale tokom prolaska, skokova i plivanja niz vodopade, bukove i virove bistre i hladne vode.

Bilo je možda na trenutak i straha prilikom susreta sa žabama i ribama ili neprijatnih prizora ugledavši uginule domaće životinje. Ali ono što je doživjela grupa turista iz Švedske, i njihov iskusni vodič i poznati crnogorski planinar i spasilac Budo Backović, nije niko.

Među njih, u sred kanjona, pala je divlja svinja. Normalno, bliski kontakt izazvao je šok a veću paniku ili neželjene posledice onemogućio je prisebni vodič. Jedinstven doživljaj produkovao je nove količine adrenalina. Ali je izostalo fotografisanje koje bi bilo dragocjen dokaz da to nije svojevrsna lovačka priča.

A u toj priči, koja će obići svijet, nezaobilazan je i fizički obračun vodiča sa razjarenom svinjom kako bi se turisti zaštitili i nastavili dalje kretanje.

"Vidjeli smo je kako pada nedaleko ispred nas u pijesak. Vodič nas je umirio pa nije bilo mnogo panično. Čak je stao ispred nje i napravio fizičku barijeru kako bi mi prošli. U svakom slučaju avantura je viša od očekivane", kažu mladi Šveđani Gabrijela Vedin i Kristofer Helgren.

Nepovrijeđena divljač ostala je iza njih ali je priča otišla uz kanjon. Kakva joj je dalja sudbina daće naredni period.

Bonus video: