Đačić: Pljevlja je napustilo 40 ljudi

Do te cifre došli nakon što su prikupili podatke iz škola, kao i na osnovu podataka dobijenih iz MUP-a i granične policije
117 pregleda 13 komentar(a)
Husein pašina džamija, Margaret Uehara, Foto: Goran Malidžan
Husein pašina džamija, Margaret Uehara, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 25.06.2015. 05:48h

Pljevlja je posljednjih mjeseci napustilo 40 građana tvrdi predsjednik pljevaljske Opštine Mirko Đačić, koji je juče između ostalog o tom problemu razgovarao i sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država Margaret En Uehara, na kraju njene dvodnevne posjete Pljevljima.

Đačić je kazao da su do te cifre došli nakon što su prikupili podatke iz škola o broju učenika koji su prekinuli nastavu od prvog januara do danas, kao i na osnovu podataka dobijenih iz MUP-a i granične policije.

"Na svu sreću ti podaci su takvi da je iseljavanje sa teritorije naše opštine daleko manje nego sa teritorija drugih opština. Svi podaci govore da se ne radi više od 40 osoba koje su napustile opštinu Pljevlja kao teritoriju življenja", rekao je Đačić.

Predsjednik Opštine je rekao da je sa ambasadorkom razgovarao potencijalima ove sredine o finansijskim problemima, o infrastrukturnim ulaganjima o mjerama koje će sprovoditi u pogledu zaštite životne sredine kao i najvećem problemu opštine, nezaposlenosti.

"Razgovarali smo i o NATO integracijama i budućim procesima", rekao je Đačić, nakon što je sa Ueharom obišao Husein- pašinu džamiju.

Američka ambasadorka razgovarala je i sa predstavnicima civilnog društva, nekim NVO. Održala je prezentaciju u Američkom uglu, posjetila manastir Svete trojice, gradski stadion.

Kadribašić novinaru Jelovcu zabranio ulazak u džamiju

Posjeti američke ambasadorke Husein-pašinoj džamiji prethodio je incident, kada glavni imam tog vjerskog objekta Samir Kadribašić nije dozvolio novinaru Dana Božidaru Jelovcu da uđe u dvorište tog vjerskog objekta.

Kadribašić, koji je ispred ulaznih vrata u džamiju čekao američku ambasadorku, čim je vidio Jelovca da ulazi u dvorište, pošao je hitro ka njemu i rekao mu da on ne može da bude uđe u objekat i da napusti taj prostor što je ovaj i uradio.

Kadribašić je “Vijestima” kazao da Jelovcu nije dozvolio ulazak jer je u više njegovih tekstova objavio da je zadužbinar džamije Husein paša Boljanić bio agresor.

“Sve dok se javno ne izvini ja neću dozvoliti takvim ljudima ulazak u džamiju”, rekao je Kadribašić.

Bonus video: