Goranović: Nikšić da bude primjer drugima kako se vodi briga o kulturi

Prema njegovim riječima proteklih godina dosta je urađeno i u programskom i u infrastrukturnom smislu, a kroz Program podrške razvoju kulture realizovan je veliki broj manifestacija
378 pregleda 3 komentar(a)
Pavle Goranović, Veselin Grbović, Željko Kalezić, Foto: Svetlana Mandić
Pavle Goranović, Veselin Grbović, Željko Kalezić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.06.2015. 15:05h

Nikšić je veoma važna tačka na kulturnoj mapi Crne Gore, ne samo u istorijskom smislu nego i u današnjem. Zadovoljstvo je što smo u prilici da vidimo da ovo nije dan određen za kulturu, nego da kultura diše u ovom gradu i definitivno se vraća na onaj nivo i ono mjesto koje Nikšiću i pripada, kazao je ministar kulture Pavle Goranović, tokom radne posjete Opštini Nikšić.

Prema njegovim riječima proteklih godina dosta je urađeno i u programskom i u infrastrukturnom smislu, a kroz Program podrške razvoju kulture realizovan je veliki broj manifestacija.

Projekti koje su ministar i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović posebno istakli tiču se restauracije Rimskog mosta na Moštanici, rekonstrukcija Dvorca kralja Nikole i radovi na Crvenoj stijeni, arheološkom lokalitetu na kome se u kontinuitetu može pratiti život neandertalca.

"Crvena stijena je svjetski važan arheološki na kome će, lokalitet s obzirom na njenu strukturu, istraživanja biti dugotrajna. Nikšićka opština može da bude primjer drugim lokalnim upravama u Crnoj Gori kako se vodi briga o kulturi, kako kultura može da bude tačka koja pospješuje ukupan napredak jednog grada", kazao je Goranović.

U narednom periodu Opština će, prema riječima Grbovića, uraditi projekat za rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole, pripremiti sve za konzervaciju, a nada se da će i sredstva biti obezbijeđena kako bi dvorac, koji je sagrađen 1900.godine i u veoma je lošem stanju, bio kompletno restuariran. U toku su radovi na rekonstrukciji Rimskog mosta, a predviđena je restauracija i Carevog mosta.

U toku je i usklađivanje zakonskih procedura i rada opštinskih javnih ustanova.

Ministar Gornović je sa saradnicima i čelnim ljudima lokalne uprave obišao Rimski i Carev most.

Kalezić: Prva faza završena, stubovi nisu baš konstruktivno najsjajniji

Prema riječima konzervatora Željka Kalezića prva faza restauracije mosta na Moštanici, koja podrazumijeva rekonstrukciju gazne površine i ograde u dužini od oko 40 metara, je završena.

"Druga faza su stubovi ili piloni lukovi koji na nekim mjestima nisu baš konstruktivno najsjajniji i to je nešto što nas čeka u sledećem vremenskom periodu", kazao je Kalezić i dodao da na rekonstrukciji rade šest stručnjaka i pet fizičkih radnika, kao i da će posao završiti na vrijeme.

Konzervatorske radove na najstarijem mostu u Crnoj Gori, koji je sagrađen u III vijeku, izvodi Centar za arheologiju i konzervaciju Crne Gore. Finansijer je Ministarstvo kulture, uz logistiku Opštine Nikšić.

Prvi put most je oštećen, pretpostavlja se, u srednjem vijeku što se zaključuje po uzidanom srednjovjekovnom stećku u bazi mosta, a poslednji 1941. kada su partizani srušili dva zapadna volta da bi neprijateljima onemogućili prolaz. Pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika most je obnovljen 1957.godine a posao je povjeren arhitekti Đorđiju Minjeviću.

Od 1947.godine most na Moštanici je zaštićeni spomenik kulture, a u Registar nepokretnih spomenika kulture upisan je 1961.

Bonus video: