Rastoder: Tolerancija je prava samo kad o njoj priča većina

"Zašto nas je danas strah jedne od drugih, ako je multikulturalnsot bogatstvo i to svi zvanično ističemo"
208 pregleda 2 komentar(a)
Bogatstvo različitosti, Foto: Siniša Luković
Bogatstvo različitosti, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 15.05.2015. 13:35h

"Bogatstvo različitosti", naziv je i tema tribine koju je sinoć u Tivtu, uz podršku Fonda za manjine Crne Gore, održala tivatska NVO "Galaxy".

Kao podtekst, tribina je imala islam, islamsku vjersku zajednicu i njenu kulturu kao nedovojivi dio ukupnog prebogatog kulturnog nasljeđa Boke Kotorske kao najkosmopolititskijeg dijela prostora današnje Crne Gore.

"Vlasništvo nad kulturnom baštinom je prije svega stvar njenog prepoznavanja. Vaše je ono što prepoznate kao svoje, a prepoznati baštinu znači njegovati je, promovisati je, biti tolerantan u odnosu na druge, potražiti od drugih da budu tolerantni u odnosu na vas. Znate ko je uvijek tolerantan? Manjine - one uvijek pričaju o toleranciji. Međutim, piča o toleranciji ima smisla samo ako izlazi iz usta većine", kazao je istoričar, akademik prof. dr Šerbo Rastoder.

On je podsjetio na značajno prisustvo islamske kulture u Boki, u vremenu od 1482. do 1687. godine kada je Otomanska imperija držala grad Herceg Novi, Risan i najveći dio zapadne obale Bokokotorskog zaliva. Samo u Herceg Novom 1664. godine, prema riječima Rastodera, postojale su 44 džamije od kojih je jedna kasnije rekonstruisana u aktuelnu crkvu Svetog Arhangela Mihaila na Trgu Belavista u centru Starog grada.

Arhitekta Vuk Čvoro iz NVO "Sinergija" održao je predavanje o fortifikacionoj arhitekturi turskog perioda u Herceg Novom, a o multikulturalizmu kao modusu života savremenog svijeta i nečemu što je Boku karakterisalo vjekovima, govorio je Đorđe Trajčevski iz NVO "Pravi put".

Podsjećajući na dio srednjevjekovne istorije kada su novski Turci, grbaljski seljaci i kotorski mletački vlastelini zajedno, jedni pored drugih, brali so sa starih tivatskih solana, profesor Neven Staničić je kazao da je ekonomija uvijek bila interes koji je nadvađivao sve podjele i razlike među ljudima.

"Zašto nas je danas strah jedne od drugih, ako je multikulturalnsot bogatstvo i to svi zvanično ističemo", zapitao se Staničić i podsjetio na čuvenu poruku jednog od najvećih bokeljskih intelektualaca, pokojnog don Branka Sbutege:

"U Boku je lako doći, teško je u njoj živjeti kao Srbin, Hrvat ili Crnogorac, ali je najteže opstati kao Bokelj!"

Bonus video: