Marković: Vlast ne zanima stvarno da riješi napade na novinare i medije

"Bilo je u ovih 25 godina od uvođenja višestranačkog sistema nekoliko premijera u Crnoj Gori, ali je zanimljivo da se svaki napad na novinare desio dok je na čelu Vlade bio Đukanović"
7 komentar(a)
Nikola Marković, Foto: Boris Pejović
Nikola Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.05.2015. 14:29h

Da je vlast samo formalno zainteresovana za rješavanje napada na novinare i medije, potvrđuje izjava premijera Mila Đukanovića i on umjesto da ohrabri Komisiju za istraživanje napada na novinare da radi još ažurnije, da podrži proširenje njenih nadležnosti u trenutku kada su poslije dvogodišnjeg upornog rada počeli da stižu konkretni rezultati i da se na osnovu dokaza dokumentuju propusti u istragama, on se žali na količinu ingerencija Komisije, kazao je Nikola Marković, predsjednik Komisije. Marković podsjeća da je Komisiju formirala Đukanovićeva Vlada, te da je odluku potpisao on lično.

"Ako je takva komisija država u državi, šta je tek onda premijer", pita Marković.

Đukanović, prema riječima Markovića, "ima problem jer hoće da umanji svoju odgovornost za stvaranje ambijenta u kome se novinari ubijaju i prebijaju, a imovina medija uništava".

"Bilo je u ovih 25 godina od uvođenja višestranačkog sistema nekoliko premijera u Crnoj Gori, ali je zanimljivo da se svaki napad na novinare desio dok je na čelu Vlade bio Đukanović. Zato se samo nameće da li osim nedostatka političke volje ima zbog toga i ličnog straha kod Đukanovića? Možda ga brinu namjere komisije da se bavi utvrđivanjem i te vrste odgovornosti. Pozivam Đukanovića da javno kaže zbog čega nije pokrenuo pitanje zašto niko nije odgovarao za nerasvjetljavanje ubistva Duška Jovanovića već11 godina, zašto niko nije smijenjen što napadači na Tufika Softića nijesu pronađeni već 8 godina. Šta bi sa njegovim obećanjem da zna ko su nalogodavci ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana? Zašto nije održao riječ i dao dokaze za koje je tvrdio da ih ima. Ako već tvrdi da Komisija ima tako velika ovlaštenja onda ću ih kao njen predsjednik iskoristiti i predložiti da na sve ove okolnosti upravo mi saslušamo premijera i omogućimo mu da da lični doprinos rasvjetljavanju napada na novinare", kazao je Marković.

U Komisiji, kako je rekao, upravo zato smatraju da on treba da bude stalno tijelo sa još većim ingerencijama, "a ne da njen rad zavisi od dobre volje premijera".

"Ovaj novinarski sastav mu garantuje da se prevario ako je mislio da ćemo biti ukras u pregovorima Vlade sa Evropskom unijom. Naprotiv, ukazaćemo na sve propuste, nedostatke i političke i profesionalne, kada su u pitanju istrage o napadima na novinare. Licemjerje odnosa institucija prema Komisiji ogleda se i u činjenici što je dva mjeseca trebalo Savjetu Agencije za zaštitu ličnih podataka da saopšti da tri njegova člana ne mogu da odluče da li imamo pravo pristupa ličnim podacima koji se tiču istraga, iako svaki član Komisije već dvije godine ima dozvolu za pristup tajnim podacima", kazao je Marković.

On je rekao da tako ispada da Komisija treba da kontroliše istrage bez uvida u i jedan dokument i da nema pravo da radi ono zbog čega postoji.

"Više je nego indikativno da je svoj stav Savjet Agencije saopštio samo dan nakon premijerovog napada na Komisiju. To samo dokazuje da Vlada nije svojom voljom formirala Komisiju za istraživanje napada na novinare već da je to isključivo plod pritiska međunarodne zajednice", rekao je Marković.

Bonus video: