Mušović: Uništavanje riječnog priobalja prijetnja ribljem fondu

Mušović je kazao da su sve prisutnija devastacija i zagađenje rječnog priobalja, izgradnja nasipa i puteva, nekontrolisano crpljenje šljunka i krivolov, prijetnja ionako iscrpljenom ribljem fondu rijeke Lim
72 pregleda 1 komentar(a)
rijeka Lim, Foto: Rabrenović
rijeka Lim, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 06.05.2015. 14:35h

Pozitivna Crna Gora predlaže da se od svakog koncesionara za vađenje šljunka, zaračuna iznos za poribljavanje rječnog toka i da se o tome vodi evidencija.

Član Glavnog odbora Pozitivne iz Bijelog Polja, Izet Mušović, kazao je da su sve prisutnija devastacija i zagađenje rječnog priobalja, izgradnja nasipa i puteva, nekontrolisano crpljenje šljunka i krivolov, prijetnja ionako iscrpljenom ribljem fondu rijeke Lim.

“Crnogorske rijeke su ugrožene i mnoge vrste riba poput lipljena, pastrmke, mladice, polako nestaju”, rekao je Mušović.

Prema njegovim riječima, iako je Crna Gora ekološka država, dvadesetpetogodišnja vlast neodgovornim odnosom prema prirodnim potencijalima čini sve kako bi zadovoljila kratkoročene interese privilegovanih pojedinaca.

On je dodao da vlast pritom ne razmišlja u kakvom stanju ostavlja prirodne resurse budućim generacijama.

“To se, nažalost, najbolje vidi kada firme i pojedinci, jureći za zaradom i profitom, vade šljunak sa rovokopačem i bagerima, po svom nahođenju, usred rijeke, pritom ne vodeći računa da time preusmjeravaju tok rijeke i uništavaju riblji fond i živi svijet”, rekao je Mušović.

On je dodao da očuvanje i zaštita rijeka treba da budu prioritet svake odgovorne politike i resosrnog ministarstva.

“Prirodni resursi su osnov opstanka svih generacija, pa se sa njima mora postupati na krajnje odgovoran način”, smatra Mušović.

On je naveo da je Crna Gora Ustavom određena kao ekološka država i da politika Pozitivne u potpunosti baštini to određenje.

Bonus video: