Kovačević gradonačelniku Tivta: Imate rok do 15. maja

Kovačević je Novoselu poručio da govori „nebulozne laži“ kada priča da se obračun komunalija za „Regent“ ne moe napraviti dok se taj objekat ne uknjiži u katastru
77 pregleda 5 komentar(a)
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.04.2015. 07:57h

NVO „Tivatska antikorupcijska akcija“ koja je prije četiri mjeseca otkrila aferu „Komunalije“ sa nepravilnim obračunom i naplatom naknade za komunalno opremanje zemljišta u Tivtu prilikom čega je gradska kasa pretrprjela veliku finansijku štetu, dala je rok gradonačelniku Ivanu Novoselu (DPS) da do 15. maja odgovori na sporna pitanja i preduzme adekvatne mjere.

„Imate rok do 15. maja da objavite interne opštinske Komisije koju ste formirali, ali dobro vodite računa da u tom izvještaju ni jedno krivično djelo ne bude zataškano. Imate rok do 15.maja da objavite obračun komunalija za hotel „Regent“ i sa zahtjevom za naplatu, da ga formalno uputite „Adriatic Marinasu“. Imate rok do 15.maja da podnesete krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Dragana Kankaraša. U protivnom, držite se dobro“, poručio je Mirko Kovačević iz TAA Novoselu.

On je aktuelnog gradonačelnika prozvao da je „nakon dužih pokušaja da to skrije od javnosti“, na prošloj sjednici SO priznao da je u proteklih nekoliko mjeseci urađeno više aneksa ugovora o naplati komunalija za veće stambene objekte građene proteklih nekoliko godina, a što je direktna posljedica objavljivanja afere „Komunalije“ od strane TAA.

„Novosel je to morao odmah objaviti i podnijeti krivične prijave protiv odgovornih lica. Potpisivanje aneksa znači da je teških protivzakonitih radnji u vezi sa obračunom i naplatom komunalija sa ciljem da se ošteti budžet Opštine Tivat, bilo i u drugim, a ne samo slučaju hotela „Regent““, navodi TAA pitajući se da li je Novosel to pokušao „da zataška zbog izopačene partijsko-klanovske soliudarnosti ili je i sam nastavio tamo gdje je njegov prethodnik Kankaraš stao“.

TAA je gradonačelnika optužila da je svjesno odbio njihovu inicijativu o formiranju međustranačke komisije u čiji bi sastav ušli i predstavnici te NVO, već je zadatak provjere obračuna komunalija za protekle 4 godine, povjerio internoj opštinskoj komisiji koja ni nakon više od tri mjeseca rada, nije saopštila svoje nalaze. TAA je to nazvala „očiglednim i drskim pokušajem sabotiranja istrage i zataškavanja organizovane pljačke budžeta Opštine“.

Kovačević je Novoselu poručio da govori „nebulozne laži“ kada priča da se obračun komunalija za „Regent“ ne moe napraviti dok se taj objekat ne uknjiži u katastru. To je, ističa TAA trebalo i moralo biti urađeno u momentu izdavanja građevinske dozvole na osnovu idejnog proijekta tog objekta iz koga se vidjelo što je hotelski, a što rezidencijalni dio „Regenta“.

„G. Novosel, to ne samo da je teška i stupidna laž već time Vi javno svoju samovolju stavljate iznad opštinskog propisa koji to jedini reguliše. Jeste li vi svjesni što činite ? Da li ste svjesni olovne težine situacije u koju ste sebe doveli svojim postupcima ? Da li ste svjesni da srljate u čitav niz krivičnih djela po raznim osnovama ? Da li stvarno mislite da je partijska knjižica DPS savršena amajlija koja će Vas zaštititi od svake odgovornosti i koja ima neograničen rok trajanja?“, upitao je Kovačević gradonačelnika savjetujući Novoselu da „konsultuje nekog dobrog advokata-krivičara“.

Ta NVO navodi da je Novoselu u protekla četiri mjeseca dala dovoljno prostora da se odgovorno odnese prema aferi „Komunalije“ , ali je on „nastavio da srlja u teške zloupotrebe službenog položaja i nastavio sa opstrukcijama, manipulacijama i zataškavanjem krivičnih djela.“

„Nije nam žao, jer svakome treba dati malo vremena i malo više vlasti da pokaže svoije pravo lice. Ivana Novosela nije niko tjerao da se prihvati fukcije gradonačelnika u trenutku kada je bilo jasno da na površinu počinju da isplivavaju dugogodišnje brižljivoi sakrivane afere u tivatskoj lokalnoj upravi i niko ga nije natjerao da u šezdesetoj godini života, svoju slobodu dovede u pitanje, navlačeći naopakim činjenicama, tešku odgovornost na sebe“, zaključuje se u saopštenju TAA.

Bonus video: