Tužilaštvo pokrenulo izviđaj u slučaju "Primorka": Gdje su četiri miliona eura?

Penzioner i predstavnik nekadašnjih radnika Primorke, Dževdet Begzić, došao je do dokumenta koji pokazuje da najveći dio kredita za koji je garantovala država nije potrošen za barsku fabriku
217 pregleda 7 komentar(a)
Primorka, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Primorka, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 19.04.2015. 18:06h

Osnovno tužilastvo u Baru pokrenulo je izviđaj u vezi sa slučajem preduzeća "Melgonija Primorka" i to po prijavi predstavnika radnika u toj fabrici Dževdeta Begzića.

Podsjecamo,Vlada je prosle godine platila četiri miliona eura,jer je garantovala za kredit ,koji je barska fabrika ranije tražila za modernizaciju. Begzić je međutim došao do dokumenata koji pokazuju da je kredit potrošen za vraćanje dugova drugih privatnih kompanija povezanih sa vlasnikom Primorke Nebojšom Boškovićem.

Pet godina otkako je Vlada garantovala sa četiri miliona eura za kredit Melgoniji Primorci i godinu otkako je garancija naplaćena, slučaj je došao i do osnovnog tužilaštva u Baru, potvrđeno nam je iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

"U Baru je formiran predmet po prijavi Begzić Dževdeta. U prijavi se navodi da je Vlada dala saglasnost 1. jula 2010. godine za kredit zaključen između NLB Montenegro banke AD Podgorica i preuzeća "Melagonija Primorka" iz Bara u iznosu od četiri miliona eura, navodno za investiciono ulaganje, te da je kredit navodno nenamjenski iskorišćen". kazali su iz Tužilaštva.

Penzioner i predstavnik nekadašnjih radnika Primorke, Dževdet Begzić, došao je do dokumenta koji pokazuje da najveći dio kredita za koji je garantovala država nije potrošen za barsku fabriku.

"Neka priča koja stoji u javnosti ne odgovara istini kao što je to recimo uradio premijer na jednom premijerskom satu gdje je izjavio da onih famoznih četiri miliona, odnosno garancija koje je dalo Ministarstvo finansija su završili u zakonskom okviru, a krediti koji su dati Melgonij Primorci su zapravo krediti gdje je založena imovina, a finansijska sredstva su otišla za neka sasvim druga preduzeća", kazao je Begzić.

Iz Ministarstva finansija nam je ranije potvrđeno da nije kontrolisano kako je trošen kredit za koji su žirirali državnim novcem. S druge strane Begzić, na osnovu papira do kojih je došao tvrdi da je gotovo dvije trećine kredita potrošeno za vraćanje kredita drugih firmi tadašnjeg vlasnika Megonije Nebojse Boškovića. Predmet u barskom tuzilastvu je u fazi izviđaja.

U međuvremenu svih 70-ak radnika Primorke koja je sada u stečaju su ostali bez posla.

"Radnici se nalaze na birou rada sa neisplaćenim zaradama i neisplaćenim socijalnim programom", dodao je Begzić.

Dok se u Skupštini vodi rasprava da li penzionisane KAP-ovce sljeduje i otpremnina, radnicima Primorke, kaze Begzić ne pomažu ni povoljniji uslovi za penzionisanje stečajaca jer im nije uplaćen radni staž. Oni nemaju ni penzije, ni otpremnine, a ni sve im plate nijesu isplaćene.

Bonus video: