Otvoren Konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje

Iz Ministarstva su obajasnili da se na konkurs mogu prijaviti nosioci naučnog istraživanja čije nacionalne naučnoistraživačke projekte već finansira Ministarstvo nauke Crne Gore.
79 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.04.2015. 15:46h

Ministarstvo nauke objavilo je danas Konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i Slovenije za 2016. i 2017. godinu, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Konkurs je, kako je saopšteno, objavljen na osnovu Sporazuma između vlada Crne Gore i Slovenije o naučnoj i tehnološkoj saradnji.

“Predmet Konkursa je sufinansiranje (do 14 dana) međusobnih posjeta (troškovi putovanja i boravka) istraživača iz Crne Gore i istraživača iz Republike Slovenije, koji će izvoditi zajedničke istraživačke projekte u 2016. i 2017.godini”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Države će, kako se navodi, sufinansirati duže posjete studentima postdiplomskih studija i mlade doktore nauka koji su prije najviše pet godina odbranili doktorat.

Iz Ministarstva su obajasnili da se na konkurs mogu prijaviti nosioci naučnog istraživanja čije nacionalne naučnoistraživačke projekte već finansira Ministarstvo nauke Crne Gore.

Projekat, kako su naveli, mora ispunjavati uslove u skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkoj djelatnosti, kao i utvrđene kriterijume Ministarstva nauke Crne Gore.

Iz Ministarstva su podsjetili da je to četvrti put da se otvara mogućnost naučnicima i naučno-istraživačkim timovima da sa kolegama iz Slovenije rade na zajedničkim projektima, razvijaju mobilnost, razmjenjuju stečena znanja i iskustva, i kao rezultat zajedničkog rada na projektu apliciraju i učestvuju u evropskim programima za nauku i istraživanje.

“Na osnovu predmetnog sporazuma, do sada je realizovano 14 zajedničkih projekata u periodu 2010/2011. godine, 24 projekta u periodu 2012/2013. godine, a u toku je realizacija 18 zajedničkih naučnoistraživačkih projekata”, podsjetili su iz Ministarstva.

Vrijeme izvođenja zajedničkih istraživačkih projekata je dvije godine, a predviđeni rok za početak je 01. januar 2016. godine.

Prijave sa kompletnom dokumentacijom dostavljaju se Ministarstvu nauke do 17. juna 2015. godine, do 16 sati.

Bonus video: