Maslina na Mirovici stara 2.240 godina

Poznati uljar iz Pečurica Vebija Abazović ima stablo masline staro 2.056 godina, a Jusuf Perazić u Dobroj Vodi stablo staro 1.799 godina
177 pregleda 0 komentar(a)
maslina Mirovica, Foto: Arhiva Vijesti
maslina Mirovica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.04.2015. 17:14h

Stara maslina na Mirovici i zvanično je najstarija u Crnoj Gori, ima 2.240 godina, pokazale su analize uzoraka 50 stabala ove plemenite kulture obavljene na Šumarskom fakultetu Univerziteta Istanbul.

Poznati uljar iz Pečurica Vebija Abazović ima stablo masline staro 2.056 godina, a Jusuf Perazić u Dobroj Vodi stablo staro 1799 godina. U Ulcinju, nastarija je maslina u Valdanosu, 1892 godine, te u posjedu Edina Buzukija, stara 1.314 godina.

Ova, kako je opisana, jedinstvena svjetska studija, predstavljena je juče maslinarima naše dvije najjužnije opštine, u kojima su od testiranih stabala dva starija od dva milenijuma, šest je starosti 1000-2000 godina, 20 od 500-1000 godina, a ostala stabla su ispod 500 godina starosti.

Miodrag Latković iz Ministarstva ekonomije rekao je da je analiza dio projekta "Jačanja konkurentnosti MSP u Crnoj Gori kroz razvoj klastera“, koji finansira EU, a kofinansira i sprovodi Organizacija UN za industrijski razvoj (UNIDO) u saradnji sa UNDP za Ministarstvo ekonomije.

Uzimanje uzoraka bilo je od 16 do 23. novembra 2014. uz pomoć udruženja maslinara Bara i Ulcinja, Istanbulskog univerziteta i Fakulteta za bezbjednost hrane UDG.

Dubravka Radulović iz Ministarstva poljoprivrede poručila je da će sertifikati za analizirana stabla, koje su juče malsinari dobili, biti veoma važni za brendiranje ulja i zaštitu njegovog geografskog porijekla. Ekspert UNIDO Vedat Kunt kazao je da su u Baru i Ulcinju patneri projekta bili 14 kompanija koje su u 2014. zapošljavale 51 radnika i koristile trećinu kapaciteta.

"Trudićemo se da sprovedemo što bolji marketing za prodaju ulja i zaštitu životne sredine. U Istanbulu je rađena dendrohronološka metoda analize, kreirane su posebne formule jer je stablo masline iznutra trulo. Korišćena su dva modula, a procjena starosti je dobijana aritmetičkom sredinom. Rezultai analize su korisni i za uljare i za vašu turističku ponudu, jer sada imate nove atrakcije. Sva ova stabla su mapirana na Gugl mapi”, rekao je Kunt.

Predstavnici turske razvojne agencije TIKA uručili su sertfikat za Staru maslinu Slađani Živanović, sekretaru barskog Sekretarijata za ruralni razvoj, a uručeni su i sertifikati vlasnicima maslina.

Bonus video: