Lovci zvali inspektora tek pošto su medvjeda dopremili na trotoar

"Kada se desi krivolov, po Zakonu o divljači i lovstvu (član 48), korisnik lovišta je dužan da odmah po tom saznanju obavijesti lovnu inspekciju i druge nadležne organe kako bi se na licu mjesta utvrdilo činjenično stanje"
0 komentar(a)
medvjed, POdgorica, Foto: Čitalac "Vijesti"
medvjed, POdgorica, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 25.03.2015. 11:44h

U postupanja Inspekcije za šumarstvo i lovstvo u slučaju ubijenog medvjeda u kanjonu Morače, nije bilo propusta u postupku inspekcijskog nadzora, kako su to mediji prenijeli na osnovu izjave predsjednika Upravnog odbora lovačke organizacije Podgorica Dragoljuba Kažića, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

"Kada se desi krivolov, po Zakonu o divljači i lovstvu (član 48), korisnik lovišta je dužan da odmah po tom saznanju obavijesti lovnu inspekciju i druge nadležne organe kako bi se na licu mjesta utvrdilo činjenično stanje. U ovom slučaju lovačka organizacija Podgorica nije ispoštovala proceduru, već je o krivolovu obavijestila nadležnog inspektora tek u momentu kada su lovočuvari već doprepimili odstrijeljenog medvjeda na trotoar, neposredno ispred sjedišta lovačke organizacije Podgorica", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave za inspekcijske poslove navode da je, s obzirom na te okolnosti, "inspektor za lovstvo izvršio nadzor na licu mjesta, i preuzeo sve zakonom predviđene mjere i radnje, naredivši da se izvrši veterinarski pregled, kao i da se odstrijeljeni medvjed ukloni i propisno uništi".

"Po svim naloženim mjerama inspektora je i postupljeno. Inspekcija za šumarstvo i lovstvo podnijela je Osnovnom državnom tužilašvu Podgorica krivičnu prijavu protiv NN lica", navodi se u saopštenju Uprave za inspekcijske poslove.

Bonus video: