Na tapetu "pronevjere i korupcija"

“Tužilaštvo u izviđaju aktivno provjerava navode iz podnesaka, kroz obavještenja i dokaze koje prikuplja samostalno ili posredstvom drugih državnih organa i ustanova - Poreske uprave, Državne revizorske institucije, Osnovnog suda u Podgorici, ali i samog UCG”
116 pregleda 16 komentar(a)
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.03.2015. 06:36h

Osnovno državno tužilaštvo provjerava poslovanje Univerziteta Crne Gore, a po prijavi za zloupotrebe službenog položaja, pronevjere, primanja i davanja mita..., koju je u oktobru 2013. podnio Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Zamjenik osnovnog državnog tužioca Vukas Radonjić u dopisu upućenom CGO navodi da je u toku izviđaj, u vezi sa “nezakonistima” u radu i poslovanju UCG u posljednjih 10 godina, na koje su ranije ukazali iz te NVO.

“Tužilaštvo u izviđaju aktivno provjerava navode iz podnesaka, kroz obavještenja i dokaze koje prikuplja samostalno ili posredstvom drugih državnih organa i ustanova - Poreske uprave, Državne revizorske institucije, Osnovnog suda u Podgorici, ali i samog UCG”, piše u dopisu.

CGO je u oktobru 2013. podnio tužilaštvu krivičnu prijavu protiv UCG, kojom je, između ostalog, traženo i da se ispita kako su pojedini profesori mogli biti stalno zaposleni na toj ustanovi i na univerzitetima zemalja okruženja, te u vezi sa izdvajanjem dijela prihoda fakulteta u zajedničku kasu. U CGO smatraju da treba ispitati i zakonitost ugovora koje je UCG u posljednjih deset godina sklapao sa trećim licima u iznosima većim od 10.000 i 100.000 eura.

Radonjić je od CGO zatražio dopunu ranijih podnesaka koji se odnose na izdvajanje fakulteta za zajedničku kasu UCG i sporne ugovore: “Znajući da je zajednički interes otkrivanje krivičnih djela, te otkrivanje i gonjenje učinilaca, vjerujem da ćete tužilaštvu pružiti potrebnu pomoć”, piše u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid.

U krivičnoj prijavi CGO upozorava tužilaštvo i da je “menadžment UCG ušao u parnični postupak sa zaposlenima, iako se radilo o unaprijed izgubljenom sporu, zbog čega je budžet UCG oštećen za 85.950 eura”.

Dokumenta traže od 2008. ali ih ne dobijaju, uprkos presudama

CGO u krivičnoj prijavi od oktobra 2013. precizira da su još 2008. godine, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, tražili od UCG kopije zaključenih ugovora između te ustanove i trećih lica, ali da ih nijesu dobili, iako su, tvrde, to pravo ostvarili i kroz upravne postupke.

“Važno je napomenuti da se dio skrivene dokumentacije odnosi i ugovore koje je UCG sklapao sa trećim licima u iznosima od preko 10.000 i preko 100.000 eura, a među kojima je i ugovor sa firmom 'Kroling', čija je vrijednost višemilionska, jer se radi o firmi koja je za UCG izgradila kompleks profesorskih zgrada 'Unistan 1 i 2'”, tvrde iz CGO.

Bonus video: