Spriječen ulazak Džomića u Crnu Goru, službenici MUP poštuju Zakon

Piperović je objasnio da će prijavu podnijeti zato što su službenici na graničnom prelazu Vraćenovići “spriječili ulazak Džomića u Crnu Goru, na osnovu usmene naredbe"
86 pregleda 0 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.02.2015. 15:45h

Službenici Uprave policije nijesu dozvolili protojereju Veliboru Džomiću da uđe u Crnu Goru, shodno Zakonu koji predviđa da se strancu neće dozvoliti ulazak u državu ako to zahtijevaju razlozi nacionalne bezbjednosti, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Džomić je napustio Crnu Goru, nakon odluke MUP-a da mu ne dozovli privremeni boravak, na osnovu mišljenja Agencije za nacionalnu bezbjednost da predstavlja opasnost za državnu bezbjednost.

Nakon odluke Upravnog suda koji je donio privremenu mjeru kojom mu se odobrava boravak do okončanja upravnog spora, Džomić je pokušao da uđe u Crnu Goru, ali mu to nije dozvoljeno.

„Službenici Uprave policije MUP-a u svom postupanju poštuju član 8 stav 1 tačka 5 Zakona o strancima koji propisuje da se strancu neće dozvoliti ulazak u Crnu Goru, ako to zahtijevaju razlozi nacionalne bezbjednosti“, saopšteno je agenciji MINA iz MUP-a.

Kako se navodi, ANB je prošle sedmice dostavila akt u kojem navodi da ostaje pri mišljenju koje je i ranije dostavljala MUP-u u vezi sa Džomićem, a to je da predstavlja prijetnju za nacionalnu bezbjednost.

„Već smo saopštili da Džomić nema problem sa postupanjima službenika Uprave policije MUP-a već stavom i mišljenjem ANB-a. Obaveza MUP-a je da postupa u skladu sa aktima i mišljenjima ANB-a u svim slučajevima u kojima nam ukažu da je određena osoba prijetnja po nacionalnu bezbjednost“, kaže se u saopštenju.

Advokat Zoran Piperović podnijeće krivičnu prijavu protiv više službenika MUP koji nijesu dozvolili da Džomić uđe u Crnu Goru.

Piperović je objasnio da će prijavu podnijeti zbog zloupotrebe službenog položaja i nepoštovanja odluke Upravnog suda, koji je ranije usvojio Džomićev zahtjev i donio privremenu mjeru kojom mu je odobren boravak u Crnoj Gori do okončanja upravnog spora.

"Sjutra ću podnijeti krivičnu prijavu protiv više N.N. lica u MUP-u za krivično djelo zloupotreba službenog položaja i neizvršenje sudske odluke iz člana 395. stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore”, rekao je Piperović agenciji MINA.

Piperović je objasnio da će prijavu podnijeti zato što su službenici na graničnom prelazu Vraćenovići “spriječili ulazak Džomića u Crnu Goru, na osnovu usmene naredbe".

Krivično djelo je počinjeno, kako je naveo, tako što je jedan od činovnika granične plicije, nakon što mu je Džomić pokazao odluku suda da može da uđe na teritoriju Crne Gore do konačne odluke, rekao da sačeka pola sata u autu.

Nakon toga se, kako je objasnio Piperović, službenik policije vratio i kazao Džomiću da ne može da uđe u Crnu Goru. “Imam usmenu naredbu da vam ulazak zabranimo”.

Službenik je, kako je kazao, tražio odluku suda da je kopira.

“Osobe koje su to naredile, a na Tužilaštvu je da utvrdi ko je tom licu kazao telefonom da ne može ući u Crnu Goru, učinile su krivična djela zbog kojih treba da idu u zatvor”, poručio je Piperović, dodajući da su usmene naredbe nakon sudskih odluka "divljaštvo", a ne pravna država.

Krivična prijava, kako je objasnio, sljeduje za više osoba, a vrhovni državni tužilac Ivica Stanković treba da “utvrdi ko je u hijerarhiji naredbi odgovoran”.

Prije nego je paroh SPC protjeran, Piperović je kazao da se mišljenje ANB-a, na osnovu kojeg je MUP donio rješenje o protjerivanju Džomića, dato u upravnom postupku i da se ne može koristiti u drugom postupku.

"Ako bi ANB ponovo i to po traženju MUP-a, radi eventualnog donošenja odluke da se Džomiću donese zabrana ulaska u Crnu Goru, kazao da je on nacionalno opasan, onda bi (Raško) Konjević imao pravo i mogućnost da donese takvu odluku", rekao je Piperović.

ANB je u međuvremenu na zahtjev MUP-a ponovio mišljenje da Džomić predstavlja opasnost za nacionalnu bezbjednost.

Bonus video: