Zdravstveno sanitarna inspekcija kontrolisala 15 bolnica

„Utvrđena je patogena bakterija kod troje zaposlenih u Opštoj bolnici Radoje Mijušković u Nikšicu. Zaposlenima je privremeno zabranjen rad i naloženo da ponovo urade bris ruku, bris grla i nosa“, rekao je Vuksanović na konferenciji za novinare
108 pregleda 1 komentar(a)
Opšta bolnica Bijelo Polje, Foto: Čitalac reporter
Opšta bolnica Bijelo Polje, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 06.02.2015. 13:27h

Zdravstveno sanitarna inspekcija u novembru i decembru prošle godine kontrolisala je 15 bolnica u Crnoj Gori, i uzela 304 uzorka od čega je 117 bilo pozitivno na bakterije.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove, Božidar Vuksanović, rekao je da su kontrolisali Opštu bolnicu Blažo Mandić u Baru, bolnice u Beranama, Rožaja, Mojkovcu, Cetinju, Nikšiću, Risnu, Herceg Novom, Kotoru, Ulcinju, Brezoviku, Bijelom Polju, Pljevljiva i u Podgorici Klinički centar i Kodru.

„Utvrđena je patogena bakterija kod troje zaposlenih u Opštoj bolnici Radoje Mijušković u Nikšicu. Zaposlenima je privremeno zabranjen rad i naloženo da ponovo urade bris ruku, bris grla i nosa“, rekao je Vuksanović na konferenciji za novinare.

Nakon ponovljenih sanitarnih pregleda kod tih osoba, kako je dodao, pokazalo se da su rezultati uredni.

Prema riječima Vuksanovića, zakazano je i ponovno uzimanje briseva sa površina na kojima su ranije izolovane bakterije.

On je objasnio da je u ostalim uzorcima pozitivnim na bakterije utvrđeno da se radi o uslovno patogenim bakterijama.

Kako je kazao, u pitanju je stručni izraz koji je inspektor tako definisao.

„Uslovno patogene bakterije samo u određenim uslovima, slabijim organizmima i slično mogu biti uzročnikom određenih infekcija“, ocijenio je Vuksanović.

On je kazao da su rezultati bili uredni, nakon sprovođenja korektivnih mjera, sterilizacije, dezinfekcije i ponovnog uzimanja briseva sa površina sa kojih je utvrđeno prisustvo bakterija.

Vuksanović je rekao da zainteresovani novinari mogu dobiti uvid u kompletan izvještaj o svakom pregledu nakon konfrencije.

Vuksanović je potvrdio navode o nedovoljnom broju inspektora u bijelopoljskoj bolnici.

“Što se tiče broja inspektora, tačan je podatak da nemamo dovoljno inspektora“, rekao je on.

Prema riječima Vuksanovića, inspekcija je u okvirima onoga što je moguće sačinili akt o sistematizaciji i u narednom periodu će pokzšati da povećamo broj inspektora.

Bonus video: