Gusinje i Plav žele rastanak bez arbitraže

Planirano je da se proces razdvajanja Gusinja i Plava završi u martu, neizvjesno kada će se podijeliti Petnjica i Berane
271 pregleda 6 komentar(a)
Plav, sunčano vrijeme, Foto: Sena Vatić
Plav, sunčano vrijeme, Foto: Sena Vatić
Ažurirano: 25.01.2015. 08:23h

Novoformirane opštine Gusinje i Petnjica započele su procese pregovora sa opštinama iz kojih su se izdvojile u pogledu teritorijalne podjele i preuzimanja službenika i namještenika.

Dok je između Plava i Gusinja planirano da se ti procesi dovedu do kraja u martu ove godine, za proces teritorijalne podjele između Berana i Petnjice se ne zna kada će biti završen, a dogovor oko preuzimanja lokalnih službenika još nije ni počeo.

Petnjica i Gusinje su dvije najmlađe opštine u Crnoj Gori. Prva se za taj status izborila krajem 2013. godine, a vlast je formirana u novembru.

Gusinje se iz teritorije Plava izdvojilo početkom 2014, a vlast je konstituisana nakon izbora u martu prošle godine.

Predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović (BS) sastao se nedavno sa predsjednicom novoformirane Opštine Gusinje Anelom Čekić (DPS), kako bi se dogovorili o početku aktivnosti na podjeli imovine, teritorijalnom razgraničenju dviju opština, kao i preuzimanju lokalnih službenika i namještenika.

Šahmanović

Šahmanović je “Vijestima” rekao da postoji obostrana želja da se dogovori završe bez posredovanja, odnosno bez državne arbitraže:

“Mi smo zajedno sa komšijama u Gusinju formirali dvije komisije. Jednu za teritorijalno razgraničenje, a drugu za podjelu opštinskih namještenika. Komisije će vrlo brzo početi da rade”.

On očekuje da će se ti poslovi okončati u narednih dva mjeseca, kako bi i jedna i druga opština mogle da planiraju i donesu lokalne budžete za ovu godinu:

“Rok za donošenje budžeta je kraj marta. Ni mi u Plavu, ni u novoformiranoj opštini Gusinje, to ne možemo završiti dok ne podijelimo službenike i namještenike. Ne možemo planirati budžet dok to ne uradimo”, objasnio je Šahmanović.

Predsjednica Opštine Gusinje zahvalna je zbog brze reakcije čelnika Opštine Plav u započinjanju zvaničnih razgovora, jer mnoga pitanja zahtijevaju što hitnije rješavanje radi nesmetanog funkcionisanja opštinskih službi u Gusinju, koje su u fazi formiranja.

Čekićeva je prva predsjednica Opštine Gusinje, nakon što se ova varoš na krajnjem sjeveroistoku Crne Gore prošle godine izborila za taj status, odnosno izdvojila iz teritorije opštine Plav.

“Vijestima” je iz Opštine Berane rečeno da komisije koje rade na snimanju terena u cilju teritorijalnog razgraničenja između Berana i Petnjice, još nijesu završile posao.

“Skupštine obje opštine su formirale komisije za teritorijalno razgraničenje. Te dvije komisije zajednički izlaze na teren i taj posao još traje”, rekao je glavni menadžer Opštine Berane Darko Stojanović (SNP).

Nada se da će dvije komisije doći do dogovora i da neće biti potrebe za arbitražom.

Petnjica da preuzme i dio radnika

Stojanović smatra da bi novoformirana opština Petnjica trebalo da preuzme i jedan broj radnika koji su još na budžetu Opštine Berane.

“Do sada nijesmo utvrdili koliki je to broj radnika i kada će preuzimanje biti završeno”, kazao glavni menadžer Opštine Berane.

Za razliku od Gusinja, Petnjica je imala status opštine do 1957. godine, kada je pripojena Beranama. Od tada se barata okvirnim podacima o površini ove opštine od sto sedamdeset četiri kvadratna kilometra. Na tom prostoru živi 6,7 hiljada stanovnika.

Na području opštine Gusinje živi nešto preko četiri hiljade stanovnika, od čega prema posljednjem popisu 1,7 hiljada živi u gradskom naselju.

Bonus video: