"Mediji u CG da prave razliku između terorista i religije"

"Za Srebrenicu, gdje se pouzdano zna ko je načinio zločin, nikom nije palo na pamet da kaže hrišćanski terorizam ili srpski terorizam"
145 pregleda 57 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2015. 15:52h

Crnogorski mediji treba da prave distancu između terorista i religije, poručeno je sa konferencije za novinare koju je organizovala Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori, povodom napada na francuski list "Šarli Ebdo" i pisanja crnogorskih medija o tom terorističkom činu.

Poslanik Socijaldemokratske partije Džavid Šabović kazao je da najoštirje osuđuje ubistvo francuskih novinara, ali da to nema veze sa islamom, te da muslimane u hadisima niko ne poziva da ubijaju. "Islamom se to ne propagira, već strogo zabranjuje" rekao je Šabović.

On je kazao da je za muslimane uvreda kada novinari iz neznanja božjeg poslanika Muhameda nazivaju prorokom. Šabović je ukazao da mnogi raniji zločini ipak nisu povezivani sa religijom.

"Za Srebrenicu, gdje se pouzdano zna ko je načinio zločin, nikom nije palo na pamet da kaže hrišćanski terorizam ili srpski terorizam. Baskijska ETA je ubijala pa niko nije posegao za religijom" rekao je Šabović.

Poslanik SDP-a kazao je da se pogrešno tumači i džihad. "Džihad je rat sa samim sobom i sve drugo nije džihad već zloupotreba tog termina" rekao je Šabović i pozvao medije da ubuduće ne koriste termine "islamista" i "džihadista".

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić rekla je da zločin u Francuskoj nisu učinili islamisti već teroristi. "Mediji treba da prave distancu između terorista i religije" rekla je ona.

Ognjen Jovović iz Pokreta za neutralnost kazao je da islamisti i treba da budu radikalni, jer to u suštini znači ukorijenjeno. "Teroristi su zapravo umjereni islamisti, koji islam nisu spoznali kako treba" rekao je Jovović.

Jovović je kazao da su napad izveli oni koji su samo mislili da poznaju Islam, ali da ga nisu dobro spoznali, navodeći da je veza između ubijenih francuskih novinara i terorista samovolja. "Novinari su mislili da rade pozitivnu stvar karikirajući nešto što se ne smije karikirati, jer su time željeli da ukažu problemu koji postoje i u islamu i u hrišćanstvu. Ali za njih nisu krivi ni Muhamed ni Isus", rekao je on. Jovović je podsjetio da islam, za razliku od ortodoksije, negira ikonu, potpuno je zabranjuje jer to smatra činom idolatrije. "Oni negiraju ikonu, a tek kakav im je stav prema karikaturi. Kao što se borimo za slobodu medija, koji su u startu neslobodni, jer iza njih stoje ili političke grupacije ili krupni kapital, kako da se borimo za slobodu nečijeg govora a da se pri tom ne izborimo za slobodu vjernika" upitao je on. Jovović smatra da je i Francuska odgovorna za ono što se desilo, jer ta država nije unutar sebe ignorisana. "Ona je militantna država, iste te teroriste koji su to počinili Francuska je stipendirala da vode ratove po Siriji, umjesto da ih školuje. U Siriji su bili pobunjenici a u Francuskoj su teroristi. Ta dvostruka aršinska igra ne može da funkcioniše, jer kad se ogoli, postaje licemjerna", rekao je on. Jovović je poručio da Fracuska "mora da ukoči" preko svoje ekspoziture zvane NATO prema imperijalnim opservacijama, posebno državama Bliskog istoka. On je dodao da on "nije Šarli". "Ja sam Ogjen Jovović, ovakav kakav jesam, sazdan po liku božjem, ali ono što je moj zadatak jeste da postanem čovjek. I to je jedina poruka, a biti čovjek ne znači ništa drugo nego težiti ka dobru, i zato treba poslati i liturgijsku poruku-Mir ljudima dobre volje", dodao je Jovović. Hodžić je kazao da među Muslimanima nema onih koji nijesu povrijeđeni objavljivanjem karikatura Muhameda. "Ne možemo se i nećemo pomiriti sa uvredama. Naše vjerske vrijednosti nama su put i način života i svako njihovo skrnavljenje jeste direktan atak na nas i zato upozoravamo da se s tim vrijednostima niko ne može poigravati jer se poigrava sa našim opstankom", poručio je on. Hodžić je kazao da su uvijek osudili napad na novinare, navodeći da su karikature Muhameda opisivale stanje njihovih autora, stepen morala, obrazovanja i poštovanja drugih.

On je kazao da je neprihvatljivo napadati čovjeka kom su cijeli svijet i nacije odali priznanje i da je to jasan dokaz mržnje i želje za raskolom. "Tendencija ovog časopisa i pojedinih medija je da Muslimani i svi ljudi odbace univerzalne vrijednosti promovisanja dobra, kojima je učio Muhamed a da se prihvate Šarlijeve vrijednosti netolerancije, vrijeđenja, vulgarnosti i širenja mržnje", rekao je Hodžić. On smatra da mediji u Crnoj Gori nedovoljno prikazuju sadržaje o islamu, navodeći da problemi netolerancije nastaju zbog međusobnog nepozanavanja. Hodžić smatra da se u budućim reformamam zakonodavstva u Crnoj Gori treba inkorporirati da krivično budu gonjeni oni koji podstiču širenje islamofobije.

On je nakon konferencije Jovoviću poklonio knjigu "Tolstoj o Muhamedu" i prevod Kur'ana. Hodžić je i predstavnicima medija uručio Kur'an.

Galerija

Bonus video: